13 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Sutra 3. vinkovačka Kazanijada, u subotu 2. po redu Fišijada

Više od autora

- vl promo-Vikend pred nama bogat je događanjima protkanima slavonskim štihom, ali prije svega mirisom jer nam se sprema 2. vinkovačka Fišijada te 3. po redu Kazanijada. Organizacije su to koje zasigurno promoviraju ljubav prema zavičaju, tradiciji i kulturi, a svi posjetitelji i sudionici uživat će u okusima najboljeg fiša te svjedočiti znalcima u pečenju rakije.

„Do sada je prijavljeno 50 ekipa iz Slavonije i Baranje, od Slavonskog Broda do Vinkovaca”, govori predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica Karlo Kovalisko, dodavši kako će samo u organizaciji njihove Udruge biti osigurano 700 porcija ovog pikantnog specijaliteta naših krajeva.

Sudeći po brojci ekipa, dodaje Kovalisko, računa se da bi fišijadu moglo ove godine posjetiti čak 400 ljudi. Sve ono što natjecatelji skuhaju, stručno oko žirija kušat će te donijeti odluku tko je skuhao najbolji fiš ovogodišnje Fišijade.

„Da bi fiš prije svega ispao ukusan, važna je paprika i dobra riba. Tu su naravno presudni elementi kao što je ukuhanost, boja tekućine te miris”, objašnjava predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica koji je također amaterski kuhar, voli kuhati razna jela, pogotovo fiš, jelo koje je, po njegovom mišljenju, jedno od težih za skuhati i pripremiti.

Cilj je ove Udruge poboljšati gastronomsku ponudu našeg područja, a ova događanja svakako tome doprinose. „Posjetitelji iz ostalih dijelova Hrvatske šire našu poruku, naše recepte i tako našu kuhinju dižu na jedan drugi nivo”, ponosno dodaje Kovalisko. Fišijada starta u subotu u 15 sati, a proglašenje pobjednika predviđeno je za 17 sati.

Pobjednici druge vinkovačke Fišijade putuju na državno natjecanje u Beli Manastir gdje će svoje znanje u spravljanju fiša odmjeriti s ostalim natjecateljima. Spomenimo i treću Kazanijadu koja je na rasporedu sutra s početkom u 15 sati kod caffe bara Krnjaš. Za glazbeni repertoar zaduženi su Tamburaški sastavi D-mol na Kazanijadi te Zlatno Klasje na Fišijadi.

Podsjetimo, povodom Kazanijade, od 14:00 do 01:00, za sav promet bit će zatvorena Ulica Josipa Kozarca od kućnog broja 72 do kućnog broja 108 u duljini 420 metara. Dionica se zatvara uz odobrenje MUP-a, a na zamolbu Grada Vinkovaca, uz svu potrebnu dokumentaciju i elaborat, poručuju organizatori i zahvaljuju na strpljenju stanarima Krnjaša i ostalim vozačima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno