Štrajk nastavnika, učitelja i drugih djelatnika osnovnih i srednjih škola započeo je prije više od deset dana, točnije, u četvrtak 10. listopada. Rezultat je on neuspješnih pregovora s Vladom, u kojima su sindikalni predstavnici zaposlenih u prosvjeti tražili povećanje plaće i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova. 
Sutra će se štrajkati u školama u cijeloj Hrvatskoj kao i prvog dana štrajka, a onda će u 12 sati predstavnici sindikata objaviti koje će županije štrajkati u utorak te će se od utorka nastaviti cirkularni model štrajka.
Krajem tjedna, najavljen je i štrajk na fakultetima. On će se održati u četvrtak, 24. listopada, a potom i 30.listopada?

Da li će biti nadoknade nastave?

Ovogodišnji školski kalendar, točnije dokument koji se službeno naziva Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola, propisuje kako školarci moraju imati najmanje 175 nastavnih dana u godini, a maturanti 160. Kako je štrajk zaposlenih u punom jeku, a u brojnim školama nastave se uopće ne izvodi ili se izvodi djelomično, pitanje koje se nameće jest hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave? Ministrica Blaženka Divjak izjavljuje da hoće.

“Posljedično se gubi manje sati (cirkularnim modelom štrajkanja, op.a.), ali ni to ne može trajati do u beskonačnost. Kurikulum je zadan, ionako se mora gradivo i ishodi učenja postići, sigurno će biti nadoknade i treba raditi na tome da ova izvanredna situacija završi.”, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Ravnatelji su odgovorni za provedbu kompletnog rada i programa rada škole ili kurikuluma kako se to sada zove. Mi smo u komunikaciji s udrugama ravnatelja osnovnih i srednjih škola i njihov stav je definitivno takav da ima dovoljno tjedana predviđenih u ovoj nastavnoj godini da još ne treba posezati za nadoknadama. Ukoliko će to biti potrebno, to će biti onda kada se procijeni postoji li takva potreba. U ovom trenutku svaki ravnatelj koji odmah inzistira na nadoknadama radi štetu sebi i svojim kolegama u zbornicama, izjavio je Mihalinec.

Do kada će štrajk potrajati i kada će Vlada i sindikati konačno postići dogovor, ostaje neizvjesno.