Nakon jučerašnjeg prosvjeda na Markovom trgu sindikalisti su danas održali još jednu konferenciju za medije. Naveli su da je prema podacima policije jučer na prosvjedu bilo oko pet tisuća ljudi, a Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, otkrio je da je jučer štrajkalo preko 90 posto srednjih škola.

“To je snažna poruka da se koalicijski dogovor ne odnosi na nas, to je čuvanje fotelja, to sustav obrazovanja ne prihvaća. Mi smo postavili zahtjeve, održana su dva sastanka. Prvi je bio tek toliko da razgovaramo. Drugi je bio prvi ozbiljan i gdje smo mi naivno pomislili da će druga strana početi razmišljati. U ponedjeljak će Vlada iznijeti prijedlog, a mi ćemo takav prijedlog dati članovima na izjašnjavanje da vidimo koliko njih je spremno prekinuti štrajk’, rekao je Mihalinec te dodao da ne treba ponavljati poruku jučeračnjeg prosvjeda, a to je, kako naglašava, da neće odustati od svojih zahtjeva i da su spremni ići do kraja.

“Nema županije u kojoj je odaziv bio ispod 95 posto. Mislim da više nema potrebe govoriti razloge ulaska u štrajk ni trošiti više riječi na ono što je dogovoreno između dvije stranke u koaliciji. Roditelji znaju da su učitelji drugi roditelji njihovoj djeci i da ih Vlada degradira i zato podržavaju ovaj štrajk. Ovo je doista nada građanima da je napokon netko ustrajan u borbi za svoja prava – istaknula je Šprem upitavši što je to uloženo u nositelje obrazovanja.

Najavili su da štrajk ide dalje i da će se sutra štrajkati u Vukovarsko-srijemskoj i u Karlovačkoj županiji, a u ponedjeljak u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji se nalazi 91 osnovna škola, od kojih je 55 matičnih i 36 područnih škola. Također, na području naše županije je 16 srednjih škola od kojih je osam smješteno u Vinkovcima, četiri u Vukovaru te tri u Županji i jedna u Iloku.

Koliki će odaziv u našoj županiji biti saznat ćemo sutra, a sindikalisti su naglasili da u sljedeći petak, 15.11. završava ovaj ciklus štrajka i da će napraviti novi raspored za sljedeći cirkularni dio štrajka.