Prosvjetari nastavljaju štrajkati i u četvrtom ciklusu koji počinje ovaj tjedan, unatoč tome što je Vlada najavila da dani u štrajku neće biti plaćeni nakon 15. studenog. Sutra su tako u štrajku osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji, što će biti svojevrsni odgovor na zadnje izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, upozoravaju sindikati.

“U utorak, kada počinje novi ciklus, štrajk će biti frontalan u svim županijama, to je odgovor na zadnje poruke Vlade. Odlučili smo da u ponedjeljak budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, i da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu, i zapalimo svijeću u zbornicama”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

No, danas će ipak zasjedati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, a na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka. Sindikati i nadalje provode referendum među članstvom o ponudi Vlade, a dosadašnji rezultati govore da 97 posto zaposlenih u osnovnim školama i 96 posto u srednjim odbija tu ponudu.

Sindikati štrajkaju po cirkularnom modelu već 29. dan, čime je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave, no ipak poručuju da ne odustaju od traženih 6,11 posto povećanja koeficijenata.

Podsjetimo, Vlada im je pak na posljednjem sastanku održanom u srijedu u Ministarstvu rada ponudila povećanje osnovice za 6,12 posto te izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.