U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.958 novih slučajeva zaraze virusom SARS-Co2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 18.193. Među njima su 1.992 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata. Preminulo je 57 osoba. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 96.837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.257 preminulo, ukupno se oporavilo 77.387 osoba od toga 2.522 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 43.265 osoba. Do danas je ukupno testirano 657.872 osoba, od toga 8.321 u posljednja 24 sata, podaci su to Nacionalnog stožera civilne zaštite.

A ministar Davor Božinović na današnjoj sjednici stožera predstavio je nove mjere koje stupaju na snagu sutra u ponoć i trajat će do 15. prosinca.

“Ograničenje okupljanja na 25 osoba, ograničenje osoba na svadbenim svečanostima na 15 ljudi, na pogrebima najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom, ograničenje privatnih svečanosti na 10 osoba, sportska natjecanja bez gledatelja uz pridržavanje mjera, obustava rada ugostiteljskih objekata poput noćnih klubova i barova, casina i automat klubova. Ugostiteljski objekti radit će do 22 sata”, naglasio je Božinović. Dodao je i kako ugostiteljski objekti moraju napisati kao i sve trgovine koliko najviše ljudi može biti unutar prostora.

“Za razna sniženja, popuste, blagdanske rasprodaje, neka uvedu dodatne mjere. Od 22 sata do 6 ujutro zabrana je prodaja alkohola”, poručio je.

Govoreći o školstvu, objasnio je kako postoji posebno povjerenstvo u kojem je zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Napomenuo je da s obzirom na situaciju o tome odlučuje Vlada, a ne Stožer. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako se približno zadržavamo na istim visokim brojkama, ali nemamo povećanje. “Nismo ostvarili pad a pad je bitan. Već desetak dana najavljujemo da ako nema pada u ovom tjednu, da će Stožer razmotrit nove mjere. Te mjere su dogovorene”, zaključio je.