Sutra u Hrvatskoj počinje druga faza popuštanja mjera, jer su za tako nešto osigurani svi preduvjeti, broj oboljelih se svakodnevno smanjuje, broj oporavljenih raste, a te trendove nije poremetilo niti popuštanje mjera u sklopu prve faze. Prema odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite dio popuštanja mjera u sklopu druge faze odnosi se prije svega na zdravstveni sustav, koji bi se polako ponovno trebao otvarati za pacijente, baš kao i privatne ordinacije. S radom ponovno počinju i frizeri, kozmetičari i sve ostale uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. “Važno je stoga da se nastavimo pridržavati protuepidemijskih uputa o držanju međusobnog razmaka i dezinficiranja, a preporuka je da se u zatvorenim prostorima nose maske. Zanemarimo li ih, može se lako dogoditi novi prodor virusa i veći broj oboljelih, a to će onda značiti korak unazad u do sada vrlo uspješnoj borbi protiv zaraze. Nije pitanje samo broja novooboljelih, nego i trendova. Svakom oboljelom uzima se anamneza da bi se otkrilo gdje se zarazio pa, ako to bude u vezi s nekom djelatnosti za koju smo popustili mjere, ozbiljno ćemo razmotriti da se tu opet vrate strože mjere”, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavljujući novo popuštanje mjera.

Popuštanje mjera u zdravstvu trebalo bi funkcionirati na način će pacijenti kojima je termin otkazan u ožujku i travnju o novom terminu bit obaviješteni telefonom ili SMS porukom, s tim da će se slučajevi procjenjivati i prednost će se dati onim hitnijima. Važno je napomenuti da je nošenje zaštitnih maski na licu obavezno za sve zdravstveno osoblje, a preporučuje se i pacijentima.

Svaka će bolnica imati trijažu i za pacijente i za zaposlenike. Na ulasku to znači mjerenje temperature i uzimanje uobičajene anamneze uz kratka pitanja tome kuda su se kretali i imaju li kakvih simptoma, liječnici starije životne dobi ne bi smjeli raditi. Od subote ponovno su dopušteni i vjerski obredi, prilikom kojih također vrijedi pravilo držanja razmaka, pa epidemiolozi ponavljaju da i u klupama i dok stoje ljudi moraju držati razmak. Poručuju da bi bilo najbolje kada bi se, gdje je to moguće, bogoslužje organiziralo na otvorenom. Rizičnim skupinama preporučuju da s misama ipak još pričekaju. Kod sprovoda je također i dalje važno ne grupirati se, ne rukovati se i držati distancu. U uslužnim djelatnostima važna je primjena protuepidemijskih higijenskih mjera pa će klijente na ulazima dočekati spužva s dezinficijensom za obuću i dezinficijens za ruke, moguće i maske. Frizeri će, kako je šišanje nemoguće u rukavicama, češće upotrebljavati dezinficijense, a prije svakog klijenta uz obaveznu zamjenu ručnika.

Podsjetimo, treća je faza predviđena za 11. svibnja. Okupljanja bi se mogla dopustiti za do deset osoba uz mjere međusobne fizičke udaljenosti. Šoping-centri mogli bi raditi također uz epidemiološke mjere, dakle moći će se ući u trgovinu i kupiti nešto, ali bez obiteljskog boravka po klupama centra i u igraonicama.

Predviđa se i početak rada vrtića i škola do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, opet uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, a to je prvenstveno obavezna dezinfekcija stola i stolice nakon svakog gosta te veći razmak među stolovima. Otvorit će se i nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.