Jučer smo svjedočili kako knjiga može okupiti punu dvoranu, točnije projekt “Sva lica knjiga-SLIKA” koji je okončan završnom konferencijom u prepunom Domu kulture u Nuštru.

Točnije, riječ je o projektu koji je 24 mjeseca provodila Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije (RA VSŽ), uz nositelja projekta Osnovnu školu Zrinskih Nuštar, uspješno pripremila i provela. Uz OŠ Zrinskih Nuštar i RA VSŽ, kao partneri u projekt su još uključene bile i Gimnazija M. A. Reljkovića Vinkovci i Predškolska ustanova Vrtuljak Nuštar. Ukupna vrijednost projekta je 1.466.095,56 kuna, a izvor financiranja je Europski socijalni fond.


U sklopu završne konferencije, prisutne je pozdravio ravnatelj OŠ Zrinskih Nuštar Krunoslav Šarić, voditeljica projekta, Zrinka Lončar, prezentirala je provedene aktivnosti i ostvarene rezultate. Vrhunac večeri bio je prigodni program u sklopu kojeg su sudjelovali učenici OŠ Zrinskih Nuštar, zajedno s učenicima iz Područnih škola Cerić i Marinci, koji su prikazali dio znanja i vještina koje su usvojili kroz provedbu izvannastavnih aktivnosti koje su osmišljene kroz projekt.

Dio programa, ali i općenito o projektu i aktivnostima imali smo priliku čuti i kroz tri emisije u programu radio Vinkovaca gdje su nam mentorice i učenici prezentirali dio učinjenog, a uvjerili smo se i sami kako je projekt zaista ispunio svoj cilj.

Kroz projekt su se osigurali uvjeti za kvalitetno cjeloživotno učenje jačanjem kompetencija djelatnika ove tri škole, a  uvedene su nove izvannastavne aktivnosti te je osigurana sva potrebna oprema koja je obogatila školske kurikulume s ciljem razvoja čitalačke i digitalne, a neposredno i drugih oblika, pismenosti kod  učenika škola sudionika. Ideja za projekt je došla od strane škola s obzirom da postojeći obrazovni sustav nedovoljno prati interese djece te je potrebno unijeti novitete koji će doprinijeti stvaranju spoja između onoga što djeca žele i što ‘moraju’ učiti koristeći dostupne informacije i ‘moderne alate’ u obrazovne svrhe.

Konkretno, kroz projekt SLIKA provedene su brojne aktivnosti između kojih izdvajamo: opremljene školske prostorije informatičkom opremom u vrijednosti od gotovo 292.500,00 kn, uspostavljena multimedijalna učionica u OŠ Zrinskih Nuštar, opremljene školske knjižnice namještajem u vrijednosti od gotovo 38.000,00 kn i potrebnom literaturom u vrijednosti 100.500,00 kn, opremljen čitalački kutić u PŠ Cerić, provedene 23 različite radionice/edukacije u kojima je sudjelovalo 76 djelatnika institucija sudionica, provedena dva studijska putovanja, izrađeno pet planova i programa izvannastavnih aktivnosti s fokusom unaprjeđenja čitalačke i digitalne pismenosti koji su uvedeni u školske kurikulume, uspostavljeni i ažurirani digitalni repozitoriji u OŠ ZN i GMAR VK, provedene brojne i različite aktivnosti kroz izvannastavne aktivnosti tijekom šk.god. 2018./2019. i 2019./2020. (kreativne radionice, dvije terenske nastave za 130 učenika (Zagreb i Ogulin), snimljene četiri radijske emisije  i TV reportaža u kojima su sudjelovali učenici, šest susreta s gostima predavačima, itd.).

Također, provedene su brojne promotivne aktivnosti u svrhu osiguranja vidljivosti samog projekta. Na veliko zadovoljstvo svih uključenih, projekt je od početka, 30. studenog 2017. godine pa do skorašnjega kraja, 29. studenog 2019. godine, uspješno i kvalitetno proveden.