17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

„Svaka žena na ovom svijetu nečija je majka, kći ili sestra”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ove godine temelji demokracije, pravednost i ravnopravnost, ozbiljno su ugroženi, zaključak je ovogodišnjeg redovnog sastanka Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Nakon što je usvojeno godišnje Izvješće i godišnji Plan rada za 2022. godinu, na sastanku je obilježen i Međunarodni dan žena povodom kojega je voditeljica Županijskog tima Ivana Sučić podsjetila na rodnu ravnopravnost i napomenula kako se taj dan slavi društveno dostignuće žene. Prilika je to bila, ističe, da se sa zahvalnošću prisjetimo prosvjeda kojim su radnice u 19. stoljeću zahtijevale pravo glasa i pravedne radne uvjete.

„Postavile su temelje za svijet koji danas živimo. Svijet u kojemu je težnja za rodnom ravnopravnošću još uvijek neostvarena, iako još neostvarena, utkana u temelje političkog i ekonomskog ustroja demokratskih država. Slavimo bogato nasljeđe borbe za rodnu ravnopravnost, ali i skupljamo snagu za borbe koje dolaze. Ove godine temelji demokracije, pravednost i ravnopravnost, ozbiljno su ugroženi”, rekla je Sučić te se prisjetila kako je 2020. godine obilježena 20. obljetnica Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, o ženama, miru i sigurnosti, u kojoj se ističe da se civili, posebno žene i djeca, ubrajaju u većinu koji su negativno pogođeni vojnim sukobima. Ističe se i važnost uloge žena u sprječavanju i rješavanju konflikata i u izgradnji mira.

Rezolucija poziva države članice UN-a na poduzimanje sveobuhvatne zaštite žena od sudjelovanja mirovnim procesima i donošenju odluka do provedbe obrazovanja o rodnoj ravnopravnosti.

„U ime Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji usuglašeni smo u stavu da se protivimo svakom ratnom činu država, podupiranju kulture nasilja, militarističkom i nacističkom odmjeravanju snaga, sazivanje upotrebe nuklearnog oružja i sličnim uvjerenjima i postupcima s kojih neminovno proizlazi destrukcija u kojoj stradavaju nedužni pojedinci, skupine, veće društvene zajednice, a samim time i društvo u cjelini”, poručuje Sučić.

Napominje kako čovjekova inteligencija nalaže da primitivne nagone ka nasilnom rješavanju sukoba zamijenimo dijalogom, tolerancijom te ostalim nenasilnim sredstvima u pronalasku primjerenih rješenja za osiguranje dugoročnog mira i sigurnosti. „Svaka žena na ovom svijetu nečija je majka, kći ili sestra”, zaključila je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno