Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala spajanjem različitih vještina. Danas se smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna. Taekwondo je u Hrvatskoj, ali i u Vinkovcima, na jako dobro razini, a o tome najbolje govore rezultati uspješne Vinkovčanke Ivane Firi, šesnaestogodišnje članice TK Sajnami.

Ivana se ovim sportom bavi od pete godine i već pri prvom susretu s taekwondo-om ostala je oduševljena. “Na ovaj sport me potaknuo brat koji je prvi počeo trenirati te me jednom poveo na trening. Svi ti udarci, pokreti i okreti, sve je izgledalo zanimljivo, stoga sam odlučila i ja probati“, govori nam Ivana svoje početke.

Nizala je ona brojne uspjehe koji su ju doveli na zavidnu sportsku razinu. Stoga i ne čudi da je upravo Ivana dobitnica priznanja za najuspješniju perspektivnu sportašicu u 2018. godini u Vinkovcima, ali i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Rezultat je to vrijednog rada i truda koje ova šesnaestogodišnjakinja itekako cijeni. Kako kaže, svaki trening je zahtjevan i iziskuje mnogo rada, a uvijek se trudi dati sve od sebe i gurati svoje granice.

“Od ostvarenih uspjeha, voljela bih istaknuti osvojeno 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske za juniore do 68 kilograma te još 3 zlatne i 2 srebrne medalje. U 2016. godini sam bila najbolja kadetkinja u kategoriji +59 kilograma na Vukovar Openu“, istaknula je Firi neke od značajnijih uspjeha te dodala kako su joj glavna podrška roditelji i prijatelji iz kluba, ali i trenerica Jasmina Lucić koja ju je gurala naprijed i učila da nikad nema straha.

 

Taekwondo klub Sajnami niže brojne uspjehe i iz dana u dan raste, a Ivana je samo jedna od njihovih vrijednih članova. “Mislim da je ključ uspjeha našega kluba upornost, naporan rad i trud. Bilo je uspona i padova, ali nakon svakog pada ustali smo se i vratili se jači. Trenerica nikada nije odustala od nas i zna da možemo ostvariti dobre uspjehe ako to doista želimo. Ponavlja nam da u ovom sportu nema mjesta strahu“, rekla je Ivana koja smatra kako je interes za ovim sportom u našem gradu dosta dobar. Ima puno djece koja se upisuju u klub, a stariji natjecatelji koji odlaze na faks vraćaju se u klub kao treneri.

Forme, sparing, udarci, samoobrana te lomljenje daski samo su neke od vještina kojima Ivana svakodnevno barata, a zahvaljujući kojima je nanizala silne uspjehe. Spomenute nagrade Ivani znače jako puno te joj služe kao poticaj da se nastavi truditi i dalje. “ Bila sam jako uzbuđena i ponosna, jer to se ne događa svaki dan, niti je to lako osvojiti. Tijekom 2018. godine uložilo se mnogo truda da bi se postigli takvi rezultati koji su sada i primijećeni“, napominje.

U nastavku svoje karijere Firi bi voljela ostvariti 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske za juniore, izaći izvan Hrvatske, ali i jednog dana postati sutkinja. Isto tako, smatra da ovaj sport može donijeti puno toga – samoobranu koja će uvijek koristiti, snagu i vjeru u sebe. “Taekwondo može biti jedno lijepo životno iskustvo, za kojim, vjerujem, nitko neće požaliti, kao što nisam ni ja. Kasnije to više nije samo iskustvo, već nešto što se voli svim srcem i od čega ne želite odustati“, istaknula je Ivana.