13 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Sve je manje vrana u središnjem gradskom parku

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Iako vrane spadaju među najinteligentnije životinje koje napadaju samo kad se nađu u opasnosti, ove crne graktalice velikom broju naših stanovnika ipak smetaju u opuštenoj šetnji centrom Vinkovaca. Upravo iz tog razloga u središnji park stigli su jastrebovi – najveći neprijatelji vrana.

Posljednjih nekoliko dana neobičan prizor mami poglede znatiželjnih građana koji prolaze novouređenim središnjim gradskim parkom. Naime, Grad Vinkovci i Udruga “Sveti Bavon“ iz Slavonskog Broda provode biološku zaštitu parka, odnosno rastjeruju vrane, pa se svakoga dana mogu vidjeti dvije osobe koje na ruci drže jastrebove i puštaju ih da lete iznad parka. Jastrebovi su zavezani na špagi dužine od 5 do 10 metara.

U večernjim satima u parku bude i po nekoliko tisuća vrana i kako su nam stigle Vinkovačke jeseni, Grad Vinkovci htio je riješiti ovaj problem i olakšati svakodnevicu svojim građanima, njihovim gostima i svim posjetiteljima. Rješenje su pronašli upravo u spomenutoj udruzi, njezinim članovima i istreniranim jastrebovima. Na biološkoj zaštiti parka u središtu grada radi član Izvršnog odbora Ivica Bošković i Miroslav Centner iz Tompojevaca sa svoja dva jastreba.

“Jastreb je prirodni neprijatelj vrane tako da ovdje zapravo imamo klasičan prirodni pojam predatora i lovine. Pri tome naši jastrebovi ne love vrane nego ih samo biološki rastjeruju. Vrane se plaše jastrebova i kada ih vide da lete iznad parka one jednostavno više ovdje ne dolaze nego se sele u druge dijelove grada ili na okolna poljoprivredna zemljišta“, rekao je Bošković. Da bi to mogli, neophodno je da jastrebovi prethodno prođu trening koji traje oko dva mjeseca

Poslije nekog vremena vrane će se vjerojatno vratiti, no da se radi o dobrom prirodnom načinu rastjerivanja vrana govori i činjenica kako je poslije prvoga dana u park došlo oko 50 vrana, a poslije drugoga dana svega njih 15.

Kako nam je rekao Dalibor Šandrk, pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada, sokolari dolaze u večernjim satima, budući da vrana preko dana gotovo pa i nema, a novo rastjerivanje vrana pomoću jastreba očekuje se danas od 17 i 30.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno