Klinički bolnički centar Osijek jedina je bolnica u Hrvatskoj koja je na sebe preuzela skrb za najteže pacijente oboljele od koronavirusa za čak pet županija, između ostalih i za našu Vukovarsko-srijemsku županiju. Istovremeno, ova ustanova svakodnevno brine za približno tisuću ležećih pacijenta oboljelih od drugih bolesti, a raspolaže kadrovskim kapacitetom od 580 liječnika i približno 1.300 medicinskih sestara. U ovom trenutku, piše Glas Slavonije, bolnica je u najvišem stupnju mobilizacije, no čini se kako dio građana još uvijek nije shvatio da su hrvatski bolnički kapaciteti ograničeni i da, ako broj zaraženih nastavi rasti ovim tempom, uskoro u bolnici neće biti dovoljno mjesta za sve kojima bi pomoć trebala biti pružena. O tome kolika je trenutačno ozbiljnost situacije, posebice u istočnoj Hrvatskoj, za Glas Slavonije govorio je ravnatelje najveće istočnohrvatske bolnice doc. dr. sc. Željko Zubčić.

“Situacija je ozbiljna. Prije samo mjesec dana imali smo samo 50 pacijenta na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom. Dana 30. listopada ih je 109, i još njih 16 na respiratoru, što je 100-postotni rast. Naš je kapacitet, koji smo prijavili Ministarstvu zdravstva, 181 krevet, s tim da to možemo proširiti do 200 kreveta. No, građani moraju znati da je u ovom trenutku popunjeno više od 50 posto kapaciteta za COVID bolesnike. Mi smo u ovom trenutku potpuno mobilizirani i navedeni kapaciteti naši su maksimalni koje možemo pružiti u osječkoj bolnici, a da druge struke mogu kvalitetno raditi svoj posao te da ostali bolesnici također mogu biti pravilno liječeni. Daljnje smanjivanje kapaciteta za KBC Osijek u svrhu COVID pozitivnih bolesnika nije moguće”, poručio je Zubčić.

Dodao je i kako je u četvrtak aktiviran i kapacitet Opće županijske bolnice Našice, koja je za sada COVID bolnica za Osječko-baranjsku županiju. Kod njih je sada već 15 pacijenata.