10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Sve veći interes mladih obitelji za miran život nadomak grada

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

„Nikada ne smijemo do kraja biti zadovoljni, uvijek moramo težiti više jer uvijek se mora i može više”, reći će uvodno načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević koji sa svojim timom od sedam suradnika kreira nove vizure kroz brojne projekte s ciljem podizanja kvalitete života u svih pet naselja.

Raspolažući s proračunom do cca. 35 milijuna kuna, izvornih je, kaže, desetak milijuna, ostatak su bespovratna sredstva.

“Konkretno, samo prošle godine, na natječajima je prošlo naših 16 projekata u vrijednosti skoro 12 milijuna kuna, pa naš uspjeh ovisi o kandidiranju kvalitetno pripremljenih projekata. Uz malo sreće, ali koliko budemo radili, toliko ćemo i uspjeti u realizaciji željenog”, naglašava pozivajući i svoje mještane na strpljenje i razumijevanje jer put je dug od šest mjeseci pa na više, kaže da bi se vidjeli konačni rezultati pri čemu veliku podršku u pripremi imaju od Razvojne agencije TINTL.

Svoj rad s mještanima redovito komuniciraju putem društvenih mreža ističući što je trenutno u fokusu.

FOTO: OPĆINA STARI JANKOVCI

“Za ovu godinu najznačajniji projekt je Sportsko-rekreacijski centar Gatina u Starim Jankovcima u vrijednosti milijun eura, 100% financiran iz mjere 7.4.1., ujedno najveći i kroz povijest možda najupečatljiviji projekt, posebice u mom mandatu”, kaže. Na Gatini su odrastale generacije kroz sport, igru i druženje, a sada će ondje prijateljstva graditi neki novi klinci kao i mještani kojima je ona središte društvenog života.


Nadalje, u realizaciji je 2 milijuna kuna pješačkih staza. Kroz dva natječaja, dobili su 300 i 275 tisuća kuna što je blizu 4 kilometra nogostupa, a svakom naselju u općini znači jednu ulicu. Paralelno, projektira se i priprema dokumentacija za druge pješačke staze na što je najviše prigovora mještana, opravdanih kaže.

FOTO: OPĆINA STARI JANKOVCI

No, uzeli su to u obzir i bacili se na posao, uključujući i hortikulturalno uređenje s 3000 sadnica spremnih posaditi u svrhu prilagodbe klimatskim promjenama, prođu li na jednoj kandidaturi. Uskoro kreću u postavljanje 5 solarnih elektrana u javnim objektima. U Slakovcima je završen Vatrogasni dom, slijedi opremanje, a investicija će do kraja koštati blizu 3 milijuna kuna. “Trudimo se ravnomjerno ulagati u svim naseljima općine. Stari Jankovci broje 1100 stanovnika, dva naselja po 600 – Slakovci i Novi Jankovci te Orolik i Srijemske Laze po 300 žitelja. Spremna je dokumentacija za NK Orolik, radi se društvena sala u Lazama, a ovisno o potrebama i dinamici kulturnog života, ulažemo u svako mjesto”, ističe 42-godišnji načelnik.

FOTO: OPĆINA STARI JANKOVCI

Za aktivnosti svojih udruga izdvojili su 170 000 eura, što proizlazi iz njihova angažmana. Zaključno, sve je veći interes mladih obitelji za ostati ili nastaniti se u mirnijim sredinama nadomak grada, a podaci i ovoj općini idu u prilog.

“Nadam se da će se ponoviti prošla godina kada smo imali 39 novorođene djece. Zasigurno da Općina tome nije bila presudna sa svojim mjerama. Imamo, naime, 45 socijalnih mjera, a najvećim dijelom usmjerene su na djecu, njihove roditelje i skrbnike. Vidi se možda zamah i u cijeloj državi, pa posljedično, primjetan je broj da se u obiteljima s po dvoje zaposlenih, puno lakše odlučuju na djecu odnosno proširenje obitelji. Naš geostrateški položaj u sredini županije te blizina urbanih sredina Vinkovaca i Vukovara, rezultira dobrom zaposlenosti stanovništva, a iz toga će proizaći i broj djece i sve ostalo. Objavili smo natječaj i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze Orolik – Mirkovci, dug je put ali zakoračili smo prvim korakom”, optimističan je Dragan Sudarević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno