14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Svečani mimohod 52. Đakovačkih vezova

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Đakovom je danas prošao svečani mimohod 52. Đakovačkih vezova koji je okupio 60-ak folklornih skupina iz Hrvatske i svijeta, ukupno oko 3 000 sudionika. Prvi put Vezovi su uveli instituciju zemlje partnera, s ciljem da te zemlje danas-sutra budu ambasadori Vezova u Europi i svijetu, a prva zemlja partner je Ukrajina.

U mimohodu, koji je prošao od Malog do Strossmayerovog parka, još je jednom prikazano svo bogatstvo hrvatskoga folklora koji se čuva u domovini i u iseljeništvu, a veliku pozornost privukao je i ukrajinski, slovački, makedonski i drugi folklor, kao i uvijek atraktivni kandžijaši, uzgajivači hrvatskoga ovčara sa svojim psima te posebice ponositi lipicanci i još ponosniji konjari, predstavnici Državne ergele Đakovo i privatni uzgajivači.

Nakon svečanog mimohoda 52. Đakovačkih vezova služena je misa u katedrali, a potom je uslijedio folklorni program. U večernjim satima Đakovčane i njihove goste očekuje još svečanost zatvaranja Vezova uz izbor najljepših narodnih nošnji te zabava uz grupu “Vigor”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno