- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci večeras je svečano obilježena 30. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice za bivšu općinu Vinkovci. Bila je to prva osnivačka skupština općinske organizacije HDZ-a na području današnje Vukovarsko-srijemske županije i druga u bivšoj saveznoj Republici Hrvatskoj. Tog 16. prosinca 1989. godine Vinkovci su posvjedočili svoj domoljubni duh i nacionalnu svijest, a večerašnja svečanost bila je prigoda za ponosno prisjećanje na te dane i utemeljitelje HDZ-a u Vinkovcima, ali i za osvrt na aktualni trenutak.
Neke stranke možda ni u 100 godina ne učine toliko koliko je HDZ u 30 godina
U ime Gradskog odbora HDZ-a Grada Vinkovaca pozdravio je predsjednik Mladen Karlić. “Iza nas je 30 godina od onih teških vremena kada su se hrabri ljudi našli u tom kinu “Crvena zvijezda” bez obzira na sve ono što im se zbog toga moglo dogoditi. U tih 30 godina Hrvatska demokratska zajednica je stvarno prošla brojne uspone, prepreke i probleme, ali mislim da neke stranke možda ni u 100 godina ne učine toliko koliko je HDZ u 30. U onom trenutku, tko je mogao pomisliti da će Hrvatska pod vodstvom predsjednika Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a, predsjedati Europskom unijom. Naravno da je još puno posla pred nama, da dolaze nova moderna vremena s novim ljudima, i samo zajedno, kao onda na početku, možemo postići da se stvarno bolje živi u Hrvatskoj”, istaknuo Mladen Karlić.
U ime utemeljitelja vinkovačkog HDZ-a obratio se Ilija Cota, predsjednik Županijske zajednice utemeljitelja HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, koji je, također, stavio naglasak na aktualni trenutak istaknuvši napore Vlade na revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema kroz istoimeni projekt u okviru kojega je samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji predviđeno 10 kapitalnih stateških projekata vrijednih gotovo dvije milijarde kuna.
Danas je cilj da vinkovačka obitelj što bolje živi
Potpredsjednik GO HDZ-a i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić istaknuo je kako svakako treba odati poštovanje svima onima koji su imali hrabrosti i snage da se okupe, da zajedno, kroz HDZ krenu u stvaranje hrvatske države. “To tada nije bilo lako i hvala svima koji su izložili sebe i svoje obitelji. Danas su drugi izazovi i treba se s njima nositi. Trebamo svi mi, koji smo dobili priliku kroz politiku boriti se za svoje gradove, svoje županije, dati sve od sebe da ih učinimo što boljima i što ugodnijima za život. Naš je cilj danas da vinkovačka obitelj što bolje živi, da našim građanima stvorimo uvjete za bavljenje gospodarstvom, da se djeca mogu kvalitetno obrazovati, da stari i nemoćni mogu dostojanstveno dočekati smiraj života. Mislim da smo na tom tragu i borit ćemo se i dalje da to tako i bude i da Vinkovce učinimo boljima i jačima”, istaknuo je Ivan Bosančić.
Rezultati Vlade premijera Plenkovića jamče bolje sutra u savkom obliku
“HDZ u Vinkovcima u onim teškim vremenima preuzeo je na sebe odgovornost za provođenje prvih demokratskih izbora, obranu Hrvatske, a onda i za izgradnju našega područja, koje je bilo poharano ratom te vođenje gospodarstva i političke situacije na ovoj našoj sceni, kao što je odgovornost HDZ-a na nacionalnoj razini. Vidljivo je da su rezultati u Vladi Andreja Plenkovića dobri tako da u svakom obliku možemo očekivati bolje sutra i nadamo se da ćemo s ovakvim radom nastaviti i dalje”, istaknuo je Dražen Milinković, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a VSŽ.
Između ostalih, prigodnim riječima večeras su se obratili i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Slavonija je hrvatska regija od iznimnog značaja
“Vinkovački HDZ je pokazao svoju snagu svih ovih 30 godina i sama činjenica da nikada nije izgubio izbore dovoljno govori. Očito su vinkovački HDZ-ovci našli onaj odnos s građanima koji se temelji na povjerenju i na radu za boljitak ovoga itekako važnoga hrvatskoga grada”, istaknuo je Davor Božinović poručivši kako je i Vlada Andreja Plenkovića našla model za boljitak cijele Slavonije, Baranje i Srijema.
“Slavonija je hrvatska regija koja je od iznimnog značaja. Znamo i činjenica je da ulaskom u Europsku uniju, su i Slavonci, kao i iz drugih krajeva Hrvatske, prepoznali mogućnosti odlaska i rada u bogatijim zapadnoeuropskim zemljama, što proživljava ne samo Hrvatska, već i sve države koje su se nakon 90-ih pridružile EU. Međutim, to je nešto što je hrvatska Vlada prepoznala i upravo kroz Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem ulaže u razvoj infrastrukture i otvaranja poslovnih i gopodarskih mogućnosti za ovaj kraj jer mi te ljude želimo nazad i siguran sam da će i doći. To je poruka i HDZ-a i hrvatske Vlade i poruka je da se držimo skupa jer nas onda rezultati ne mogu mimoići”, istaknuo je Davor Božinović.
Zajedništvo i snažna potpora Kolindi Grabar-Kitarović
Stoga je i s večerašnje obljetničke svečanosti Gradskog odbora HDZ-a grada Vinkovaca upućen poziv na zajedništvo kao i snažna poruka potpore Kolindi Grabar-Kitarović, kandidatkinji HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima uz poziv članovima i simpatizerima stranke, ali i svim građanima, da glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović kako bi se snažan pozitivan trend napretka u Hrvatskoj i dalje nastavio.