Večeras je u svečanoj atmosferi Galerije fotografija Meraja otvoren dvadeseti Salon fotografije u Vinkovcima, te su objavljena imena dobitnika nagrada i pohvaljenih autora.

Salon fotografije je natječajna nacionalna izložba, pod pokroviteljstvom Hrvatskog fotosaveza. Ovogodišnji Salon dvadeseta je uzastopna izložba u organizaciji Fotokluba Vinkovci, uz potporu Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Pravo sudjelovanja na Salonu imaju svi autori fotografi, amateri i profesionalci, pojedinci ili članovi udruga iz Republike Hrvatske s najmanje četiri, a najviše šest fotografija koje čine autorsku cjelinu.

Salon je pokrenut u Vinkovcima 2000. godine u svrhu promocije hrvatske fotografije i vinkovačkih autora. Nastavak je tradicije izlaganja fotografija u Vinkovcima koja traje od početka 1950-tih godina, nastavlja se na natječajne izložbe Vinkovci 1981.-1990.

Temeljem natječaja Fotokluba Vinkovci, za prijem fotografija na Salon fotografije Vinkovci 2019., selektor Salona, diplomirani filmski snimatelj Silvestar Kolbas je za izložbu, odabrao fotografije od 13 autora.

“Pravo na sudjelovanje imali su svi foto amateri, samostalni autori i članovi Fotoklubova. Ovogodišnji selektor Vinkovčanin Silvestar Kolbas je odabrao 70 radova od ukupno 13 autora. Autori dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Svaki autor je mogao prijaviti svoju seriju fotografija iliti autorsku cjelinu koja se sastojala od najmanje 4, a najviše 6 fotografija. Time je omogućeno autorima da prikažu svoj portfolio, svoju kolekciju ili svoj stav, svoj prikaz svijeta kroz fotografije. Nagrade su počasne. U zadnje vrijeme je samo sudjelovanje u izboru selektora na Salonu fotografije Vinkovci veliko priznanje. Izostavili smo materijalne nagrade upravo radi toga. Da dobijemo autore koji stvarno žive fotografiju. Tako da će nagrađeni s prvim, drugim i trećim mjestom, te pohvaljeni s ponosom moći reći da su sudjelovali na dvadesetom Salonu fotografije u Vinkovcima”, istaknuo je ovom prilikom Dražen Bota, predsjednik Fotokluba Vinkovci.

Ivan Došen, mladi vinkovački umjetnik dobio je posebnu pohvalu za svoju seriju fotografija pod nazivom “Logika korijena” koja je opisana kao serija fotografija koja prikazuje kaotičnu strukturu korijena izrađenu u tehnici cijanotipije. “Radeći fotograme nastojim vizualno proučavati i uspoređivati fraktalnu formu s drugim pojavama u prirodi”, istaknuo je Došen.

Treće mjesto pripalo je Vlatku Špihalu sa serijom fotografija nazvanom “Odrazi, drugo mjesto zauzeo je Željko Car kolekcijom fotografija “Izvan glavne sezone”, dok je prvo mjesto osvojio Zvonimir Tanocki fotografskim istraživanjem nazvanim “Plitke vode”.

“Ušće Neretve u jadransko more, sa svojim konstantnim vjetrovima i plitkim toplim morem je polazno mjesto gdje postoji stvarno i fantastično. Tu se ptice pretvaraju u ribe, a ribe u ljude. Postoje razne varijacije u pričanju, ali tu svakako postoji i ljubavna priča. Rad je evoluirao u moju vlastitu priču ispričanu metaforom, uključivanjem tri razine postojanja (voda, ljudi i nebo). Ovo je fotografsko istraživanje tog prostora”, ističe Tanocki.

U apsidi Galerije fotografija Meraja izloženi su plakati dosadašnjih Salona. Izložba će biti postavljena do 7. prosinca te će istu građani moći pogledati utorkom, petkom i nedjeljom po novom zimskom vremenu od 18 do 20 sati.