Projekcijom filma Bobe Jelčića “Sam samcat” i vatrometom, u Vukovaru je svečano otvoren 13. Vukovar film festival. Festival se održava do nedjelje, 7. srpnja, kada će najboljim filmovima biti dodijeljene prigodne nagrade Zlatni šlep za najbolji dugometražni, kratkometražni i za najbolji dokumentarni film. Odluku o najboljim filmovima donijet će stručno povjerenstvo kojega čine novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

A u Vukovaru je ponovno svjetska filmska krema. Na programu je više od deset filmova koji su se ove godine natjecali na dva najveća filmska festivala, u Cannesu i Berlinu, a čak devet filmova osvojilo je neke od nagrada uključujući dobitnike Zlatne palme i Zlatnog medvjeda.

U natjecateljskom dijelu bit će prikazano po šest filmskih ostvarenja, a u kategoriji dokumentarnog filma sedam filmova. Osiguran je i bogat popratni program u okviru kojega će biti prikazana retrospektiva dosadašnjih pobjednika Vukovar film festivala. Najmlađi mogu u jutarnjim satima uživati u projekcijama animiranih filmova, a bit će održane i dvije filmske radionice, radionica jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta i radionica “Od ideje do realizacije” Ivana Salaja. Posjetitelji festivala imati će priliku pogledati i četiri dokumentarna filma po izboru Đele Hadžiselimovića te filmove iz kategorija Europo, otvori se, Francuski fokus, Europskih velikih četiri i Norveška invazija.

Organizatori Vukovar film festivala – Festivala podunavskih zemalja su Discovery film, Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.