22 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Svečano otvorena manifestacija Divan je kićeni Srijem 2022

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Nijemcima je večeras svečano otvorena manifestacija Divan je kićeni Srijem 2022.

„Dođite, uživajte, plešite i pjevajte!”, pozvali su organizatori, a baš tako bilo je večeras uz program koji je pripremila udruga Šokačka posla. Najmlađa je to udruga u općini Nijemci, ali su u nešto više od godinu dana svojim radom već zaslužili povjerenje za jednu ovakvu zadaću, a za večeras su pripremili dramsko scenski program s obaveznim tamburašima i puno pjesme.

Manifestaciju Divan je kićeni Srijem otvorio je Vjekoslav Belajević, načelnik općine Nijemci.
„Drago nam je što nastavljamo ovu našu manifestaciju ponovno s jednim bogatim programom kojim promoviramo našu tradicijsku kulturu, ali i naš gospodarski i turistički potencijal. Vjerujem da će svi žitelji naše općine i svi naši gosti uživati u programu ova tri središnja dana”, istaknuo je Belajević.

U ime Vukovarsko-srijemske županije svečanosti otvorenja nazočio je Marko Dikonić, pročelnik Ureda župana.

„Ovakve manifestacije se od velikoga značaja i za jedinice lokalne samouprave u kojima se događaju i za županiju u cjelini. S obzirom na podneblje u kojem živimo, s obzirom na kulturu kojoj pripadamo, ovaj skup Hrvata Srijemaca koji pratimo kroz ovu manifestaciju jako je važan događaj i Županija će uvijek podupirati ovakve i slične manifestacije”, istaknuo je Dikonić.

Trodnevni središnji program manifestacije nastavlja se sutra, 18. lipnja, a počinje s Vatrogasnim kupom. Poslijepodnevni program počinje u 16 sati sadržajima za djecu pod nazivom Animino, a u isto vrijeme počinje i natjecanje u kuhanju čobanca u organizaciji općinskih lovačkih udruga. Za 18 sati najavljena je Turistička tura „Putevima Srijema”, a za 21 sat koncert grupe Vigor.

U nedjelju, 19. lipnja, tijekom dana predviđen je niz aktivnosti udruga, a u 18 sati počinje nastup dječjih i odraslih kulturno umjetničkih društava, a večer i cijelu ovogodišnju manifestaciju zaokružit će nastup barda tamburaške glazbe Zvonka Bogdana koji počinje u 21 sat.

Kao i danas, i u subotu i nedjelju, program prati besplatna panoramska vožnja brodom Sv. Katarina s polaskom u 16 sati, te Turističko gospodarski sajam od 18 sati.

Sutra i u nedjelju Konjogojska udruga Vranac organizira besplatnu vožnju fijakerom od 18 do 19 sati.

Manifestacija Divan je kićeni Srijem središnja je manifestacija u općini Nijemci koja povezuje Hrvate Srijemce s obje strane granice njegujući tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet zapadnog Srijema. Manifestaciju organiziraju Općina Nijemci i Turistička zajednica općine Nijemci, a nositelji su kulturno-umjetnička društva i ostale udruge s područja općine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno