Kontaktirajte nas

Vijesti

Svečano proslavljen „Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca“

Objavljeno

-

45335 091U organizaciju i obilježavanje „Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca“ koji je svečano proslavljen u ponedjeljak, svesrdno se uključila i Udruga braniteljica Domovinskog rata Vinkovci koja je u sklopu projekta “Zajedno u ratu, zajedno u miru” u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima sinoć organizirala dva predavanja. „Želja nam je bila da organiziramo predavanje s temom upućenom braniteljskoj populaciji, ali i općenito, tako da se nadam da je to tek početak naših organiziranih predavanja“, rekla je predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata Vinkovci Grozdana Mauer. Predavanja o traumi i stresu održale su magistre psihologije Matea Mauer i Iva Krešić.

Klikni za komentar

You must be logged in to post a comment Prijava

Komentiraj

Aktualno

U Hrvatskoj 186 novooboljelih i jedan smrtni slučaj

Objavljeno

-

Napisao/la

    41 pregleda

U Hrvatskoj je zabilježeno 186 novih slučajeva zaraze koronavirusom s kojim je umrla jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Trenutno je aktivno 1011 slučajeva, a 149 pacijenata je na bolničkom liječenju, od čega njih 11 na respiratoru.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj ukupno je zabilježeno 363.973 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8267 umro.

Ukupno se oporavilo 354.695 osoba od toga 127 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 4114 osoba.

Do danas je ukupno testirana 2.316.301 osoba, od toga 7341 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 2. kolovoza utrošeno je 3.091.467 doza cjepiva, a cijepljeno je je 40,7 posto ukupnog stanovništva, odnosno 48,9 posto odraslog stanovništva.

Na dan 2. kolovoza utrošeno je 11.107 doza cjepiva, a od toga je 3361 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 2. kolovoza 1.650.326 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.493.859 osoba, što čini 44,33 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Gužve zbog nove osobne, u Vinkovcima prvi dan zaprimljeno 114 zahtjeva

Objavljeno

-

Napisao/la

    697 pregleda

U ponedjeljak, 2. kolovoza, započelo je zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, a unutar granica EU bit će jednakovrijedne putovnici. Nove osobne izazvale su velik interes građana, pa već drugi dan svjedočimo velikim gužvama ispred zgrade policije u Vinkovcima.

I inače smo navikli na gužve u policiji, no jučer i danas brojni su građani satima čekali ispred zgrade Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Razlog je za većinu bio isti – predati zahtjev za izdavanjem nove osobne iskaznice. Kako smo već pisali, nova je to generacija elektroničkih osobnih iskaznica, a uz već postojeći elektronički nosač podataka, u iskaznicu će se ugrađivati beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju, tzv. biometrija.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković pojasnio nam je kako će se pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu i osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elemenata koje ona sadrži ojačati pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta.

“Novim osobnim iskaznicama bi se brže i jednostavnije trebala prelaziti granica te potpisivati razne dokumente putem otiska prsta. Služit će i kao zdravstvena iskaznica jer će sadržavati matični broj osiguranika, a moći će se koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Imat će i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorom, odnosno fotografiju lica i dva otiska prsta u digitalnom formatu”, rekao je Živković.

Podsjeća da početkom izdavanja novih osobnih iskaznica ne prestaju vrijediti stare, a do proglašenja kraja epidemije vrijede sve osobne iskaznice – i one kojima je rok važenja istekao, počevši od ožujka 2020., i one koje će isteći za vrijeme trajanja epidemije. Nove će se iskaznice izdavati na rok od 5 godina, a za starije od 70 godina na rok od 40 godina. To znači kako do prestanka epidemije građani ne moraju podnositi zahtjeve za izdavanjem novim osobnih iskaznica, iako to mogu učiniti ako to žele.

Glasnogovornik je potvrdio kako je jučer, prvi dan zaprimanja zahtjeva, interes naših građana bio poprilično velik, kako u Vinkovcima, tako i u ostatku županije. U to smo se i sami uvjerili kada smo jučer i danas vidjeli veliku gužvu i dugačke redove ispred zgrade policije. Ni sunce ni visoke temperature nisu pokolebale građani da podnesu zahtjev za novu moderniziranu osobnu.

U Vinkovcima je tako jučer zaprimljeno 114 zahtjeva za nove osobne iskaznice, u Otoku 26, u Županji su zabilježena 73 zahtjeva, u Iloku 35, u Vukovaru 37, u Vrbanji 27, dok je u Tovarniku zaprimljeno 37 zahtjeva. Ukupno u Vukovarsko-srijemskoj županiji prvoga dana zaprimljeno je 349 zahtjeva za novom osobnom iskaznicom.

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina, pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna. Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Nastavi čitati

Aktualno

Dvoje novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    729 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su 2 nove pozitivne osobe – jedna je iz Iloka, a druga iz Vinkovaca). Preminulih osoba nema, javlja županijski Stožer.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12470, od kojih se 12126 oporavilo, a ukupno je preminulo 259 osoba. Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 169 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 78440. U samoizolaciji na području županije je 218 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nema pozitivnih radnika iz sustava zdravstva. U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih radnika.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 minuta

U Hrvatskoj 186 novooboljelih i jedan smrtni slučaj

U Hrvatskoj je zabilježeno 186 novih slučajeva zaraze koronavirusom s kojim je umrla jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne...

Aktualnoprije 2 sata

Gužve zbog nove osobne, u Vinkovcima prvi dan zaprimljeno 114 zahtjeva

U ponedjeljak, 2. kolovoza, započelo je zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati biometrijske identifikatore...

Aktualnoprije 3 sata

Dvoje novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su 2 nove...

Aktualnoprije 3 sata

Uništavanje imovine i fizički napad u Vukovaru

Iz PU vukovarsko-srijemske danas izvješćuju kako je 31. srpnja oko 22,30 sati u Vukovaru, u ulici Dvanaest redarstvenika, 31-godišnji Vukovarac...

Aktualnoprije 4 sata

Vinkovački gospodarstvenici ukupno ostvarili rekordne poslovne rezultate

Unatoč svim negativnim prognozama i strepnjama, kroz iznimno tešku i neizvjesnu 2020. godinu vinkovačko gospodarstvo, gotovo po svim ključnim pokazateljima...

Aktualnoprije 5 sati

Na Svjetski tjedan dojenja 2021. budimo odgovorni i zajednički zaštitimo dojenje

Dojenje je jedinstvena mjera očuvanja zdravlja koja doprinosi kratkoročnom i dugoročnom unaprjeđenju zdravlja djece i majki. Dojenje je jednostavno, besplatno...

Aktualnoprije 18 sati

Na korak do ukidanja viza za SAD

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema...

Aktualnoprije 19 sati

Naplaćeno više cestarina nego u rekordnoj 2019.

Iza nas je prvi vikend u kojem je naplaćeno više cestarine nego u usporednom vikendu rekordne 2019. i to bez...

Najčitanije