8 C
Vinkovci
Srijeda, 29. ožujka 2023.

Svečanom dodjelom nagrada završen 27. Festival glumca

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Svečanom dodjelom nagrada u Gradskom muzeju u Vukovaru danas je završio 27. Festival glumca, koji je održan od 5. do 13. rujna s 13 predstava u službenoj konkurenciji.
Nagradu “Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini odnijela je predstava “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek, u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” iz Zagreba.
Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu pripala je dvjema glumicama, Lindi Begonji za ulogu Čistačice u predstavi “Cabaret preko veze” autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” i Kazališta “Moruzgva” iz Zagreba i Ani Mariji Veselčić za ulogu u predstavi “Domaši”, koju potpisuje i kao autorica i redateljica, a riječ je o koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije iz Splita.
Nagrada “Fabijan Šovagović“ za najboljega glumca dodijeljena je Vladimiru Andriću za ulogu u predstavi “Štajga” Ivane Šojat, u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji vinkovačkoga Gradskog kazališta “Joza Ivakić”. Nagrada je dodijeljena i Goranu Grgiću za ulogu Waltera u predstavi „Dekorater“ Donalda Churchilla, u režiji Nine Kleflin i produkciji kazališta „Lectirum“ iz Zagreba.
Nagradu “Ivo Fitzi” za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina dobio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu “Flex” u režiji Ivana Penovića i izvedbi „Kunst Teatra & UO Punctum“ iz Zagreba.
Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina pripala je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi “Laponija” Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK u Splitu.
Nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan” Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje, u režiji Paška Vukasovića i produkciji zagrebačkoga Kazališta “Mala scena”.
Ocjenjivački sud ove godine činili su glumci Branka Cvitković, Pere Eterović i Vjekoslav Janković. Ocjenjivački sud ove godine dodijelio je i posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nužiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku „Kabanica“ N.V. Gogolja, u režiji Vinka Radovčića i produkciji „Drame plus““ & HNK Zadar.
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je dvije nagrade. Nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Jošku Ševi, akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te nagradu “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno