Kontaktirajte nas

Aktualno

Svečanost otvorenja VI. Rimskih dana u Vinkovcima

Objavljeno

-

Večeras je održana svečanost otvorenja VI. Rimskih dana koji su s pripremama programa započeli još jučer generalnom probom igrokaza “Barbari opet?!” na veliko oduševljenje i interes građana.

Rimske dane, sada već tradicionalnu manifestaciju u Vinkovcima, organizirala je Turistička zajednica grada Vinkovaca uz potporu Grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića te uz medijsko pokroviteljstvo Novosti. Lajtmotiv ovogodišnjeg izdanja glasi “Barbari opet?!”. Ujedno, to je i naziv središnje točke programa VI. Rimskih dana, naime upriličenje legendarne bitke kod Hadrianopolisa, 378. godine gdje se s Barbarima sukobio rimski car Valens. Valens, car rođen u Cibalae, odnosno današnjim Vinkovcima, tu je bitku izgubio i poginuo na bojištu.

Rimljani i Barbari zabavljaju Vinkovčane proteklih tjedan dana. Uz omiljeni Rimski sajam u Pješačkoj zoni, građani su mogli uživati u bogatom, za njih pripremljenom popratnom programu. Našlo se tu za svakoga ponešto: Rimska noć vina pod pokroviteljstvom Iločkih podruma ili zanimljiva predavanja o iću i piću koja je pripremilo Učilište Cibalae. Da Rimljani nisu isključivo ratnici, nego i nježne umjetničke duše potkrijepila je izložba Zvonimira Tanockog “Vino(gradi)” i izložba grafita “Ars romana” učenika 1. i 2. razreda Tehničke škole, naravno sve u sklopu Rimskih dana. Zatim radionice starih zanata, mala škola latinskog jezika, kao i šetnja gradom “Otkrij Cibalae” u pratnji turističkog vodiča.

Mališani su pokazali svoje vještine u Rimskim igrama, koje u središnjem gradskom parku danima okupljaju najmlađu publiku. Oni su se, također mogli okušati u radionicama izrade keramike ili izrade rimskih vojnih sandala, a potonju je za njih pripremila Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima.

Posjetitelji su mogli baciti oko kako izgleda unutar barbarskog kampa u središnjem gradskom parku kojeg su okupirali bijesni Germani i Huni, nasreću samo do nedjelje.

Jučerašnji program započeo je otvaranjem Rimskog sajma u Pješačkoj zoni, bojala su se platna, izrađivao se nakit, a najmlađi su nastavili svoje Rimske igre u središnjem parku. Cjelodnevni program uključivao je prikaz života u taborima i kreativne radionice slame, a samo su se najsmjeliji okušali u Olimpijadi znanja, održanoj u Areni u Parku. Oni koji su to propustili, mogli su jučer nadoknaditi šetnju gradom u pratnji turističkog vodiča, prije nego što je započeo program u Areni. Scenski kostimirani nastupi naziva “Senatorska posla” i “Borbe gladijatora” prethodili su generalnoj probi “Barbari opet?!” na veliku radost posjetitelja koji su imali priliku postati dio ovog antičkog svijeta.

Gladijatore se moglo pogledati i danas u OŠ A. G. Matoš na Međunarodnom MMA turniru.

Dok je dio programa posvećen vinima, ostatak je bio posvećen pivu. U isto vrijeme, posjetitelji su mogli predahnuti i osvježiti se na BEERam domaće, prvom vinkovačkom craft beer festivalu. Preko sve skupa 30 vrsta piva na izbor i iz svih krajeva Lijepe Naše, goste je zabavljao i nastup poznatog hrvatskog banda Hladno pivo.

I danas je za posjetitelje otvoren Rimski sajam, a u potkrovlju vinkovačke Gimnazije održan je igrokaz učenika Gmar i profesorice latinskog jezika “Mors Valentis”. Za one koji se ne mogu zasititi rimskog načina života, gradivo se moglo ponoviti na radionici izrade rimskih vojnih sandala, na kreativnim radionicama slame i keramike, a ako ste nešto propustili, nastavlja se prikaz života u taborima i Rimske igre.

Večer je započela cirkus radionicama u središnjem parku, a nastavila se defileom sudionika i žonglera s vatrom na ulicama grada.

Gradonačelnik Bosančić uoči otvorenja nije mogao skriti oduševljenje punim gradom i prikazima davnih Cibala te ovogodišnjim prvim craft beer festivalom koji će se zasigurno u našem gradu i sljedeće godine organizirati.

“Proteklih dana svjedočimo potencijalu ove manifestacije, ona može privući ljude u Grad, dati im priliku da nešto nauče, kao što najmlađi Vinkovčani danima pozorno uče o povijesti njihovog Grada. Ovo prikazuje u najboljem mogućem svjetlu što Vinkovci imaju za ponuditi. Svakako ćemo dati sve od sebe da nastavimo razvijati ovu jedinstvenu manifestaciju”.

Također, komentar na uspjeh Rimskih dana, dala je i direktorica TZ grada Vinkovaca Martina Matković.

“Odaziv naših sugrađana je izniman, kao sudionika u programu VI. Rimskih dana i kao posjetitelja koji su ovu manifestaciju prepoznali kao privlačnu. Ovo je prilika da ljudi nauče nešto novo, da upoznaju Vinkovce kao grad koji zaista ima dugu povijest s kojom se samo može pohvaliti. Drago nam je što je naš napor prepoznat od strane publike i što još reći, nego zadovoljni smo”, rekla je Matković.

BARBARI su OPET pomeli Arenu u vinkovačkom središnjem parku i zatvorili ovogodišnji program. Uz posljednje kapi BEERam festivala i veliki koncert Belfast fooda u 22, Rimljani se dogodine opraštaju s Vinkovcima.

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    143 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Aktualno

Kino pod zvijezdama

Objavljeno

-

Napisao/la

    504 pregleda

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno za sve gledatelje.

Projekcije su petkom i subotom od 21 sat, a Kino pod zvijezdama nudi šarolik izbor romantičnih filmova – američke, francuske, britanske, irske i talijanske kinematografije iz distribucije Discovery-a Hrvatska.

Vukovarke i Vukovarci tako se opuštaju uz Drew Barrymore, Bruce Willisa, Sharon Stone, Jude Law-a i mnoge druge poznate i manje poznate zvijezde.

Projekcije se održavaju na platou iza Hrvatskog doma, uz pogled na Dunav, ili u slučaju nevremena u dvorani Ružičkine kuće.

Večeras na rasporedu je Tajno pismo, a sutra Sve što želim. Za sljedeći vikend najavljeni su Slatki snovi i Kišni dan u New Yorku.

“Ponesite sa sobom omiljeno piće i grickalice te dobru volju! Čekamo vas!”, poručuju iz Hrvatskog doma Vukovar.

Nastavi čitati

Aktualno

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Objavljeno

-

Napisao/la

    1018 pregleda

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u mobilnoj aplikaciji CovidGO, izvijestila je Agencija za komercijalnu djelatnost.

Navode kako će se trajanje ranije izdanih potvrdi automatski produžiti te nije potrebno nanovo podnositi zahtjev, a građani od ovoga tjedna također mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO.

U navedenoj mobilnoj aplikaciji može se provjeriti i status potvrde koji je u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

“EU digitalnu Covid potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom”, navodi se u priopćenju AKD-a.

Osobe koje su cijepljene cjepivom Janssen, koje se prima u jednoj dozi, od sada potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana od dana cijepljenja.

“Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana”, stoji u priopćenju.

Građani koji svoje potvrde prime preko elektroničke pošte mogu je spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-pošte u kojem se nalazi i lozinka.

Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skreniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 14 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 15 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 16 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 17 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 18 sati

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Aktualnoprije 19 sati

Novi sport na vinkovačkoj Banji

U Vinkovcima danas započinje lijepa sportska priča koja će, nadamo se, imati isto tako lijep i sretan epilog. Naime, Viinkovčanin...

Aktualnoprije 20 sati

U Hrvatskoj 176 novozaraženih

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva koronavirusa, a u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen je porast novozaraženih za...

Najčitanije