2 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Svečanost otvorenja VI. Rimskih dana u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-Večeras je održana svečanost otvorenja VI. Rimskih dana koji su s pripremama programa započeli još jučer generalnom probom igrokaza “Barbari opet?!” na veliko oduševljenje i interes građana.

Rimske dane, sada već tradicionalnu manifestaciju u Vinkovcima, organizirala je Turistička zajednica grada Vinkovaca uz potporu Grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića te uz medijsko pokroviteljstvo Novosti. Lajtmotiv ovogodišnjeg izdanja glasi “Barbari opet?!”. Ujedno, to je i naziv središnje točke programa VI. Rimskih dana, naime upriličenje legendarne bitke kod Hadrianopolisa, 378. godine gdje se s Barbarima sukobio rimski car Valens. Valens, car rođen u Cibalae, odnosno današnjim Vinkovcima, tu je bitku izgubio i poginuo na bojištu.

Rimljani i Barbari zabavljaju Vinkovčane proteklih tjedan dana. Uz omiljeni Rimski sajam u Pješačkoj zoni, građani su mogli uživati u bogatom, za njih pripremljenom popratnom programu. Našlo se tu za svakoga ponešto: Rimska noć vina pod pokroviteljstvom Iločkih podruma ili zanimljiva predavanja o iću i piću koja je pripremilo Učilište Cibalae. Da Rimljani nisu isključivo ratnici, nego i nježne umjetničke duše potkrijepila je izložba Zvonimira Tanockog “Vino(gradi)” i izložba grafita “Ars romana” učenika 1. i 2. razreda Tehničke škole, naravno sve u sklopu Rimskih dana. Zatim radionice starih zanata, mala škola latinskog jezika, kao i šetnja gradom “Otkrij Cibalae” u pratnji turističkog vodiča.

Mališani su pokazali svoje vještine u Rimskim igrama, koje u središnjem gradskom parku danima okupljaju najmlađu publiku. Oni su se, također mogli okušati u radionicama izrade keramike ili izrade rimskih vojnih sandala, a potonju je za njih pripremila Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima.

Posjetitelji su mogli baciti oko kako izgleda unutar barbarskog kampa u središnjem gradskom parku kojeg su okupirali bijesni Germani i Huni, nasreću samo do nedjelje.

Jučerašnji program započeo je otvaranjem Rimskog sajma u Pješačkoj zoni, bojala su se platna, izrađivao se nakit, a najmlađi su nastavili svoje Rimske igre u središnjem parku. Cjelodnevni program uključivao je prikaz života u taborima i kreativne radionice slame, a samo su se najsmjeliji okušali u Olimpijadi znanja, održanoj u Areni u Parku. Oni koji su to propustili, mogli su jučer nadoknaditi šetnju gradom u pratnji turističkog vodiča, prije nego što je započeo program u Areni. Scenski kostimirani nastupi naziva “Senatorska posla” i “Borbe gladijatora” prethodili su generalnoj probi “Barbari opet?!” na veliku radost posjetitelja koji su imali priliku postati dio ovog antičkog svijeta.

Gladijatore se moglo pogledati i danas u OŠ A. G. Matoš na Međunarodnom MMA turniru.

Dok je dio programa posvećen vinima, ostatak je bio posvećen pivu. U isto vrijeme, posjetitelji su mogli predahnuti i osvježiti se na BEERam domaće, prvom vinkovačkom craft beer festivalu. Preko sve skupa 30 vrsta piva na izbor i iz svih krajeva Lijepe Naše, goste je zabavljao i nastup poznatog hrvatskog banda Hladno pivo.

I danas je za posjetitelje otvoren Rimski sajam, a u potkrovlju vinkovačke Gimnazije održan je igrokaz učenika Gmar i profesorice latinskog jezika “Mors Valentis”. Za one koji se ne mogu zasititi rimskog načina života, gradivo se moglo ponoviti na radionici izrade rimskih vojnih sandala, na kreativnim radionicama slame i keramike, a ako ste nešto propustili, nastavlja se prikaz života u taborima i Rimske igre.

Večer je započela cirkus radionicama u središnjem parku, a nastavila se defileom sudionika i žonglera s vatrom na ulicama grada.

Gradonačelnik Bosančić uoči otvorenja nije mogao skriti oduševljenje punim gradom i prikazima davnih Cibala te ovogodišnjim prvim craft beer festivalom koji će se zasigurno u našem gradu i sljedeće godine organizirati.

“Proteklih dana svjedočimo potencijalu ove manifestacije, ona može privući ljude u Grad, dati im priliku da nešto nauče, kao što najmlađi Vinkovčani danima pozorno uče o povijesti njihovog Grada. Ovo prikazuje u najboljem mogućem svjetlu što Vinkovci imaju za ponuditi. Svakako ćemo dati sve od sebe da nastavimo razvijati ovu jedinstvenu manifestaciju”.

Također, komentar na uspjeh Rimskih dana, dala je i direktorica TZ grada Vinkovaca Martina Matković.

“Odaziv naših sugrađana je izniman, kao sudionika u programu VI. Rimskih dana i kao posjetitelja koji su ovu manifestaciju prepoznali kao privlačnu. Ovo je prilika da ljudi nauče nešto novo, da upoznaju Vinkovce kao grad koji zaista ima dugu povijest s kojom se samo može pohvaliti. Drago nam je što je naš napor prepoznat od strane publike i što još reći, nego zadovoljni smo”, rekla je Matković.

BARBARI su OPET pomeli Arenu u vinkovačkom središnjem parku i zatvorili ovogodišnji program. Uz posljednje kapi BEERam festivala i veliki koncert Belfast fooda u 22, Rimljani se dogodine opraštaju s Vinkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno