Kontaktirajte nas

Aktualno

Svečanost otvorenja VI. Rimskih dana u Vinkovcima

Objavljeno

-

Večeras je održana svečanost otvorenja VI. Rimskih dana koji su s pripremama programa započeli još jučer generalnom probom igrokaza “Barbari opet?!” na veliko oduševljenje i interes građana.

Rimske dane, sada već tradicionalnu manifestaciju u Vinkovcima, organizirala je Turistička zajednica grada Vinkovaca uz potporu Grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića te uz medijsko pokroviteljstvo Novosti. Lajtmotiv ovogodišnjeg izdanja glasi “Barbari opet?!”. Ujedno, to je i naziv središnje točke programa VI. Rimskih dana, naime upriličenje legendarne bitke kod Hadrianopolisa, 378. godine gdje se s Barbarima sukobio rimski car Valens. Valens, car rođen u Cibalae, odnosno današnjim Vinkovcima, tu je bitku izgubio i poginuo na bojištu.

Rimljani i Barbari zabavljaju Vinkovčane proteklih tjedan dana. Uz omiljeni Rimski sajam u Pješačkoj zoni, građani su mogli uživati u bogatom, za njih pripremljenom popratnom programu. Našlo se tu za svakoga ponešto: Rimska noć vina pod pokroviteljstvom Iločkih podruma ili zanimljiva predavanja o iću i piću koja je pripremilo Učilište Cibalae. Da Rimljani nisu isključivo ratnici, nego i nježne umjetničke duše potkrijepila je izložba Zvonimira Tanockog “Vino(gradi)” i izložba grafita “Ars romana” učenika 1. i 2. razreda Tehničke škole, naravno sve u sklopu Rimskih dana. Zatim radionice starih zanata, mala škola latinskog jezika, kao i šetnja gradom “Otkrij Cibalae” u pratnji turističkog vodiča.

Mališani su pokazali svoje vještine u Rimskim igrama, koje u središnjem gradskom parku danima okupljaju najmlađu publiku. Oni su se, također mogli okušati u radionicama izrade keramike ili izrade rimskih vojnih sandala, a potonju je za njih pripremila Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima.

Posjetitelji su mogli baciti oko kako izgleda unutar barbarskog kampa u središnjem gradskom parku kojeg su okupirali bijesni Germani i Huni, nasreću samo do nedjelje.

Jučerašnji program započeo je otvaranjem Rimskog sajma u Pješačkoj zoni, bojala su se platna, izrađivao se nakit, a najmlađi su nastavili svoje Rimske igre u središnjem parku. Cjelodnevni program uključivao je prikaz života u taborima i kreativne radionice slame, a samo su se najsmjeliji okušali u Olimpijadi znanja, održanoj u Areni u Parku. Oni koji su to propustili, mogli su jučer nadoknaditi šetnju gradom u pratnji turističkog vodiča, prije nego što je započeo program u Areni. Scenski kostimirani nastupi naziva “Senatorska posla” i “Borbe gladijatora” prethodili su generalnoj probi “Barbari opet?!” na veliku radost posjetitelja koji su imali priliku postati dio ovog antičkog svijeta.

Gladijatore se moglo pogledati i danas u OŠ A. G. Matoš na Međunarodnom MMA turniru.

Dok je dio programa posvećen vinima, ostatak je bio posvećen pivu. U isto vrijeme, posjetitelji su mogli predahnuti i osvježiti se na BEERam domaće, prvom vinkovačkom craft beer festivalu. Preko sve skupa 30 vrsta piva na izbor i iz svih krajeva Lijepe Naše, goste je zabavljao i nastup poznatog hrvatskog banda Hladno pivo.

I danas je za posjetitelje otvoren Rimski sajam, a u potkrovlju vinkovačke Gimnazije održan je igrokaz učenika Gmar i profesorice latinskog jezika “Mors Valentis”. Za one koji se ne mogu zasititi rimskog načina života, gradivo se moglo ponoviti na radionici izrade rimskih vojnih sandala, na kreativnim radionicama slame i keramike, a ako ste nešto propustili, nastavlja se prikaz života u taborima i Rimske igre.

Večer je započela cirkus radionicama u središnjem parku, a nastavila se defileom sudionika i žonglera s vatrom na ulicama grada.

Gradonačelnik Bosančić uoči otvorenja nije mogao skriti oduševljenje punim gradom i prikazima davnih Cibala te ovogodišnjim prvim craft beer festivalom koji će se zasigurno u našem gradu i sljedeće godine organizirati.

“Proteklih dana svjedočimo potencijalu ove manifestacije, ona može privući ljude u Grad, dati im priliku da nešto nauče, kao što najmlađi Vinkovčani danima pozorno uče o povijesti njihovog Grada. Ovo prikazuje u najboljem mogućem svjetlu što Vinkovci imaju za ponuditi. Svakako ćemo dati sve od sebe da nastavimo razvijati ovu jedinstvenu manifestaciju”.

Također, komentar na uspjeh Rimskih dana, dala je i direktorica TZ grada Vinkovaca Martina Matković.

“Odaziv naših sugrađana je izniman, kao sudionika u programu VI. Rimskih dana i kao posjetitelja koji su ovu manifestaciju prepoznali kao privlačnu. Ovo je prilika da ljudi nauče nešto novo, da upoznaju Vinkovce kao grad koji zaista ima dugu povijest s kojom se samo može pohvaliti. Drago nam je što je naš napor prepoznat od strane publike i što još reći, nego zadovoljni smo”, rekla je Matković.

BARBARI su OPET pomeli Arenu u vinkovačkom središnjem parku i zatvorili ovogodišnji program. Uz posljednje kapi BEERam festivala i veliki koncert Belfast fooda u 22, Rimljani se dogodine opraštaju s Vinkovcima.

Aktualno

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Objavljeno

-

Napisao/la

    80 pregleda

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović, rekao je kako Europska unija nije u potpunosti spremna za novi val migranata.

Najistočnija županija prva je na udaru dolaska migranata, ali za sada sveukupno stanje sigurnosti na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske je zadovoljavajuće. „Policijska uprava vukovarsko-srijemska redovito izvješćuje javnost o sigurnosno-interesantnim događajima koje evidentira te savjetuje građane o samo zaštitnom ponašanju. Također, suradnja s lokalnom zajednicom je na visokoj razini“, rekao je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske dodavši kako u proteklih devet mjeseci bilježimo pad postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu RH od 3,2% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske, Kosova, Sirije te Pakistana, a u Lijepu našu pokušavaju ući skrivajući se u teretnim vozilima, najčešće na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik, ali i preko šumskog područja uz državnu granicu te obrađenih polja.

„Potrebno je posebno istaknuti krijumčare koji su angažirani već u Srbiji ili BiH i koji nakon prelaska državne granice vozilima na graničnim prijelazima „kupe“ migrante uz cestovne komunikacije koje su unaprijed dogovorene mobilnim aplikacijama ili društvenim mrežama“, naveo je Živković.

U devet mjeseci ove godine evidentirali su 71 kazneno djelo „Protuzakonit ulazak, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma“ za koje su procesuirali 82 počinitelja dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 67 kaznenih djela te 70 počinitelja što čini povećanje od 6%.

Za one koji nezakonito uđu i borave u Hrvatskoj, a nisu zatražili međunarodnu zaštitu, policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti sve mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora. Međutim, ako državljanin treće zemlje izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu, primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se, u skladu sa standardnim operativnim procedurama za postupanje prema tražiteljima međunarodne zaštite, službeno zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u Prihvatilište za tražitelje azila. Posebna pažnja posvećuje se ranjivim skupinama kao što su žene, trudnice, djeca i slično, a od početka godine zahtjev za međunarodnom zaštitom na području ove Policijske uprave podnijele su 34 osobe.

Nastavi čitati

Aktualno

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Objavljeno

-

Napisao/la

    114 pregleda
Foto: Facebook HNK Cibalia Vinkovci

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi nisu bili pravi. Jedna blijeda partija u kojoj je bilo pogrešaka u obrani, a prvo poluvrijeme donijelo je nekoliko prilika s obje strane.

Inter je imao najbolje prilike u prvom dijelu utakmice koje nisu uspjeli iskoristiti, dok dvije dobre prilike za Cibaliu nisu iskoristili Perić-Komšić i Bubnjar. Za kraj poluvremena iz slobodnog udarca pokušao je Bubnjar, ali udarac nije bio dovoljno opasan da se ugrozi vratar gostiju.

U drugo poluvrijeme, koje je bilo siromašno s prilikama, Cibalia ulazi nešto bolje i čvršće. No, gosti su ti koji su prvi poveli preko Rešetara u 65. minuti nakon jedne duge lopte koju obrana Nebeskoplavih nije ispratila. U 80. minuti Bubnjar nije iskoristio sjajnu priliku nakon odlične lopte Miljanića. Bubnjarov udarac je prošao malo pored vratnice.

Momčad Darka Jozinovića uspjela je doći do boda u samom finišu utakmice, kada Tomašević postiže pogodak za konačnih 1:1. Na kraju po bod svakome, a zadovoljniji mogu biti Vinkovčani koji su na sladak način došli do remija.

Nebeskoplavi u 11. kolu putuju u Zagreb gdje će ih čekati Kustošija.

Nastavi čitati

Aktualno

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Objavljeno

-

Napisao/la

    120 pregleda

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine. 

Poticaj se dodjeljuje obiteljima koje su tijekom prošle, 2020., i tekuće kalendarske godine kupile nekretninu za stanovanje ili ishodili građevinsku dozvolu za gradnju, koja je u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja u iznosu 15 tisuća kuna. Ostvariti se može samo jedanput i isplaćuje se na račun korisnika, stoji u uvjetima natječaja.

Pravo dodjele sredstava ima obitelj uz uvjet da supružnici nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Osim toga, zainteresirani za ovu pogodnost, isto kao i svi članovi uže obitelji, moraju prijaviti boravište na adresi nekretnine te ga moraju zadržati tamo neprekidno sljedećih deset godina.

Natječaj je otvoren do 8. studenog 2021., prijave se podnose u zatvorenoj omotnici s naznakom “Javni natječaj za dodjelu poticaja”, preporučenom poštom ili osobno u jedinstveni upravni odjel Općine Tordinci, na adresi Trg hrvatskih žrtava 9, a pri prijavi je potrebno priložiti presliku kupoprodajnog ugovora ili presliku građevinske dozvole, zemljišno knjižni izvadak za kupljenu nekretninu (ne stariji od 30 dana) i kopiju katastarskog plana, izjavu da korisnici poticaja, oba supružnika posebno, nemaju stan, kuću ili kuću za odmor pogodnu za stanovanje koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika te podatke o bankovnom računu. 

Prije zaključenja ugovora mora se dostaviti bjanko zadužnica, najmanje u vrijednosti dodijeljenog poticaja, ovjerena kod javnog bilježnika, a odluku o dodjeli poticaja donijet će Povjerenstvo koje se sastoji od tri člana, imenovano od strane Općinskog načelnika.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 5 sati

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske,...

Aktualnoprije 7 sati

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi...

Aktualnoprije 8 sati

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine.  Poticaj se...

Aktualnoprije 9 sati

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom...

Aktualnoprije 11 sati

Projekt “Budi aktivna II” i u idućih 12 mjeseci

“Budi aktivna II” projekt je koji ima za cilj smanjivanje nezaposlenosti i rizik od siromaštva, zapošljavanjem žena, pripadnica ranjivih skupina...

Aktualnoprije 12 sati

U Hrvatskoj danas 3585 novoboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 27714 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 13 sati

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat...

Aktualnoprije 14 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 103 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19,...

Najčitanije