9 C
Vinkovci
Utorak, 21. ožujka 2023.

Svemirske večeri u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza i suorganizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Aero kluba “Fenix” Cerić, večeras su u Vinkovcima svečano otvorene “Svemirske večeri 2018”. Program je započeo predavanjem na temu “Svemirska era čovječanstva”, a koje je u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića održao astronom Ante Radonić. “Svemirska istraživanja su fenomenalna da inspirirate mlade ljude da se zainteresiraju za znanost, tehnologiju. Oni koji se bave svemirskim istraživanjima jednostavno ih vuče i da se bave fizikom, biologijom i sličnim znanostima.”, kazao je predavač Ante Radonić.

Radonić je najprije podsjetio na postanak svemira, zvijezda pa i same Zemlje. Osvrnuo se na povijesne i spektakularne svemirske misije, te na razvoj mnogobrojnih raketa-nosača, satelita i svemirskih brodova. Danas je teško zamisliti svijet bez svega onoga što nam je pružio razvoj svemirske tehnologije. Ta nam je tehnologija istovremeno omogućila i da bolje spoznamo naše mjesto u Svemiru. Čitavo je predavanje bilo upotpunjeno fascinantnim fotografijama iz svemira bilo onih koje je uhvatio teleskop Hubble, bilo onih koji su slikali sami astronauti, a koje svjedoče o iznimnim trenucima svemirske ere čovječanstva.

Svemirske večeri, osim u Vinkovcima, održat će se u još četiri grada Hrvatske i riječ je manifestaciji koja se sastoji od prigodnih izložbi, vezanih za istraživanje svemira, tehnologije i razvoja svemirskih letjelica te drugih najnovijih događanja u području astronautike.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno