12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Svetkovina Antunova ove godine na Antunov utorak

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vjernici će i ove godine, 13. lipnja na Antunovo, od zore do večeri, u sabranosti pohoditi vinkovačku Malu crkvu kako bi molitve, zahvale i brige predali omiljenom svecu, zaštitniku djece i siromašnih te izgubljenih stvari.

Prijepodnevne mise na sam blagdan na rasporedu su u 5, 6, 7:30, 9, 10:30 i 12 sati nakon čega je predviđen blagoslov djece i ljiljana. Poslijepodne, euharistijska slavlja počinju u 16 i 17:30, a nakon potonje također slijedi blagoslov djece i ljiljana. Večernju svečanu svetu misu u 19 sati već tradicionalno predslavi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Plakat: Crkva sv. Antuna Padovanskoga

Blagdanu sv. Antuna Padovanskog u vinkovačkoj Maloj crkvi prethodit će trodnevnica koja počinje večeras u 19 sati, a predvodit će ju fra Franjo Čolakovac, župni vikar u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, rodom Gradištanac.

Tijekom cijeloga dana, kao i za vrijeme trodnevnica, hodočasnici mogu pristupiti sakramentu ispovijedi od 5 do 13 sati i od 16 do 20 sati te blagoslovu nabožnih predmeta nakon svake mise. Brojni volonteri uključeni su u pripremu proslave blagdana najdražeg nam sveca, a tko želi darovati bilo što od slanih ili slatkih slastica za naše franjevce i njihove goste svećenike, može ostaviti u sakristiju ovog ponedjeljka. Od milja Mala crkva, iako mala, uvijek je puna, uključujući i dvorište. U samostan pristižu vjernici iz svih župa, županije i šire, a štovatelje najviše privlači Sveti Antun.


Iako ga mnogi nazivaju Sveti Ante, stari Vinkovčani od pamtivjeka odlaze k svom Svetom Antunu Padovanskom čije ime Samostan i nosi. Podsjetimo, kako su franjevci konventualci u naš grad stigli 1937. godine i od onda postali sastavnim dijelom duhovnog života.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno