20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vjernici diljem Hrvatske danas slave Tijelovo, Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Tijelovo kao posebni blagdan posvećen svečanom čašćenju Presvetog oltarskog sakramenta nastaje u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširuje se tek u 14. stoljeću. Za vjernike Tijelovo, koje se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo, predstavlja sjećanje na Posljednju večeru na Veliki četvrtak kada je Isus Krist ustanovio euharistiju, što je svetkovina tijela i krvi Kristove, a taj dan posebno je važan za svećenike jer je tada ustanovljen i sakrament svećeništva. Svetkovinu Tijelova od samih početaka prati Tijelovska procesija kojom vjernici javno pokazuju svoju vjeru.

Ono što danas svećenici u svojim propovijedima naglašavaju je to da je Bog taj koji je dobar, koji se vjernicima darovao i koji ih ljubi, a zauzvrat i vjernici se njemu trebaju darovati u potpunosti.

Poručio je to i vlč. Slavko Vranjković, župnik župe Duha Svetoga u Nuštru istaknuvši kako je Tijelovo veliki blagdan, blagdan Božje ljubavi “jer je htio da nas hrani kao majka, da nas hrani kao netko kome je stalo do našega duhovnog života”. Pravi krščanin živi kod dva stola, onog kod kuće koji je središte obitelji i gdje se hrani tijelo i onog drugog koji je Isusov i gdje se hrani duša, istaknuo je vlč. Vranjković ukazajući na to kako se često zanemaruje sakrament pričesti, a mnogima su, nažalost, sveta gozba i misa postali običaj. “Zašto to danas kažem kada slavimo Tijelo Kristovo i kada procesijom želimo pokazati što nam je i do koga nam je stalo. Zato što se često ne razmišlja. Ide se na pričest i s nje se vraća. Da li ponosno? A trebalo bi, jer Boga nosiš u sebi. Kako je to velika stvar. Prisutni Bog postao je dio tebe, dio tvoje krvi, dio tvoga tijela, dio tvoga života. Ako Boga nosimo u sebi, veliki smo, a jesmo li ponosni” upitao je vlč. Vranjković kazavši kako crkva slavi na poseban način Tijelovo upravo da posvijesti ljudima tu veliku vrijednost i tu veliku prisutnost. “Da posvijesti ljudima da se sjete: Bože dragi ja tebe u kuću nosim, ja donosim u svoju obitelj, ja donosim na svoj posao, ja donosim kamo god krenem jer Boga nosim u sebi”, poručio je vlč. Vranjković.


U Vinkovcima Tijelovske procesije najavljene su u župi Sv. Ćirila i Metoda nakon mise koja počinje u 18 sati i u župi Srca Isusovog nakon mise u 18,30 sati.  

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno