Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar će i ove godine u svibnju postati središnje mjesto susreta brojnih turističkih manifestacija, nematerijalne kulturne baštine, eno i gastro ponude te bogatoga kulturno-umjetničkog i zabavnog programa.

Na konferenciji za medije održanoj u Hrvatskoj kući „Materina priča“ u Zagrebu, najavljeno je kako će se od 3. do 6. svibnja održati 2. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod nazivom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR 2019.

Organizatori 2. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija su Grad Vukovar, TZ Grada Vukovara i Organizatori bez granica, a suorganizatori Vukovarsko-srijemska županija, TZ Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatska kuća „Materina priča“. O velikome značaju Festivala svjedoče i brojna pokroviteljstva – Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Vlada RH, Predsjednik Hrvatskoga sabora, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska zajednica županija, Hrvatski sabor kulture, Hrvatski svjetski kongres i Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, nazočio je tiskovnoj konferenciji te istaknuo kako je ponosan što se jedan takav Festival održava baš u gradu Vukovaru, a Vukovarsko-srijemska županija je kao jedna od suorganizatora osigurala financijska sredstva kako bi ova manifestacija bila na zavidnoj razini.

Govoreći o ideji organiziranja festivala zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček je rekao kako se prije godinu i pol dana u razgovoru s autorima festivala zaključilo da Vukovaru upravo treba ovakva manifestacija te da je taj grad idealno mjesto u kojem će se predstaviti Hrvatska u malom, tj. najbitnije od onoga što ima naša država – od gastronomije i glazbe do kulturne materijalne i nematerijalne baštine. Pritom je izrazio nadu kako će ove godine Vukovar privući još više posjetitelja nego prošle godine.

Govoreći o značaju manifestacije direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić, je rekla kako je suradnja s Organizatorima bez granica započela prije godinu i pol, a uz ovaj festival surađivali su i na organizaciji Adventa u Vukovaru. – „Ovo je zasigurno top manifestacija u Vukovaru, ali i šire te će pridonijeti brendiranju Vukovara kao top destinacije kontinentalnog turizma, prije svega u sektoru turizma manifestacija.“ – istaknula je Sekulić, te je rekla kako Vukovar razvoj turizma temelji na kulturnoj i memorijalnoj baštini i povijesti vezanoj uz Domovinski rat. – Uz ovakve manifestacije i projekte koji se provode ili planiraju, mijenja se imidž Vukovara i u javnost šalje pozitivna poruka. Za pet godina, Vukovar ćemo vidjeti u jednom sasvim drukčijem svjetlu – naglasila je Sekulić.

Autor i producent festivala Svi zaJedno hrvatsko Naj Aleksandar Kovačević najavio je kako svi, koji dođu u Vukovar u tim danima, mogu očekivati mnoštvo raznolikih sadržaja, zabavnih programa i radionica, uključujući predstavljanje vinske i gastronomske ponude te kulturne baštine, kreativne radionice, razne atrakcije i predstavljanje turističkih manifestacija, destinacija, uličnih kazališta i drugog. – “U Vukovaru će na tom festivalu posjetitelji moći doživjeti i dio atmosfere pojedinih turističkih manifestacija koje se tijekom godine održavaju u različitim dijelovima Hrvatske, a očekujemo i da će sve pratiti pozitivne vibracije i odlična atmosfera, koja će ulice i trgove Vukovara pretvoriti u mjesto susreta različitih kultura, gastronomija i zabave”, rekao je Kovačević.

Istaknuto je kako je cilj festivala da čuva i prezentira najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne baštine, povezujući Hrvate iz domovine i iseljeništva uz prezentaciju kulturne baštine nacionalnih manjina i drugih zemalja koje će se prezentirati na festivalu.

Posljednjeg dana festivala, 6. svibnja, održat će se i “Vukovar Brend Forum” te dodijeliti nagrade “Hrvatsko naj” pojedincima, grupama i ustanovama iz područja turizma, kulture, medija i gospodarstva.

Izvršni producent Festivala Silvije Šimac najavio je bogat program kroz tri dana te, među ostalim, izdvojio nastupe Prljavog kazališta, Jure Stublića i grupe Film, Aerodroma, etno grupe Kries, Zvonka Bogdana, LIPE iz Siska, Dubrovačkoga simfonijskog orkestra, Big Benda iz Makarske… Za dobro raspoloženje bit će zaduženi i ulični glazbenici i zabavljači, mađioničari i plesači, etno dizajneri i brojni drugi izvođači. U sklopu Festivala, 6. svibnja od 10 do 17 sati u Hotelu Lav održat će se 3. susreti organizatora turističkih manifestacija i svečanost dodjele nagrada Hrvatsko naj.

Manifestacija će se i ove godine održati u vrijeme obilježavanja Dana grada Vukovara.

Ambasadori festivala su Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.