10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Svinjokolja nekad i danas

Više od autora

- vl promo-

U 47. broju Vinkovačkog lista iz 1998. godine pisalo se kako je tada izgledala svinjokolja. Još se naziva i kolinje, koji je kasno jesenski običaj, a danas se sve manje viđa na seoskim dvorištima. Veterinari upozoravaju kako je prije prerade mesa nužno obaviti trihineloskopski pregled, a procjenjuju da to čini manjina.

Ova je tradicija sačuvana i u današnje vrijeme, a obavlja se upravo u ovo doba godine jer hladnoća sprječava kvarenje mesa. Iako, nisu ni hladnoće kao nekada. Prije 24 godine u ovo je vrijeme padao snijeg kad su išli na prvu svinjokolju, istaknuo je autor teksta Bać Josa. Padao je cijeli dan, a to nitko nije očekivao. Objavili su oglas te se nakon pet dana javila prva osoba s kojom su se nagodili. Opće je poznato da svinjokolja započinje rano, u osvit zore, a u pomoć priskaču rodbina i susjedi.

Bać Josa napominje kako ni svinjokolje ni svinje nisu što su nekad bile. Sa svinjokoljom se mora početi dan ranije jer meso prvo odnose na Veterinarsku gdje se uvijek dugo čeka red i velika je gužva. Prvi dio svinjokolje završavao je u petak poslijepodne, a u subotu su nastavili. Iskazao je autor i nezadovoljstvo sa svinjokoljom koja bi završila iza podne jer je to vrijeme koje nije ni za ostati na večeri niti za otići kući. Klanje je nekad trajalo po dva, čak i tri dana, a danas je posao većinom gotov do navečer.Opisao je kako neki ni neće imati svinjokolju jer im je bolje i jeftinije da to napravi netko drugi umjesto njih. Pripreme im meso, osuši i sve imaju spremno, baš kako to u većini slučajeva izgleda dana. Dosadilo im je tražiti ljude za pomoć i onda opet drugima pomagati pa ovaj način smatraju boljim. Iako se tradicija održava, mnogi nemaju svinjokolje kakve su imali nekad te im je lakše nekome platiti kako bi odradili posao umjesto njih. Za svinjokolju nije potrebno puno ljudi, eventualno tri do četiri osobe koje to zapravo znaju raditi.

Podjela poslova je ostala ista – muškarci su uglavnom zaposleni oko samog klanja, rezanja slanine za čvarke i mljevenja mesa, a žene pomažu oko drugih poslova. Možemo stoga reći kako je tradicija ostala, ali se s godinama izmijenila.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno