U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Vukovar upriličena je dodjela svjedodžbi za 25 njegovatelja/njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. Dodjelom ovih uvjerenja HZZ je promovirao i mjeru Obrazovanje nezaposlenih. U tu mjeru do sada je uključeno 109 nezaposlenih osoba za različita zanimanja kao što su programer PHP aplikacija, vozač motornih vozila sa C kategorijom, rukovatelji viličarom i bagerom, voditelj EU projekata i njegovatelj starijih i nemoćnih osoba.
Kako je istaknula predstojnica Područnog ureda Vukovar Jasna Kolar, nezaposlene osobe tijekom obrazovanja imaju pravo na novčanu pomoć i na troškove prijevoza za dolazak na obrazovanje. Njegovateljice imaju mogućnost samozapošljavanja jer je sve veća potreba za njegom i brigom o starijim i nemoćnim osobama.
U mjeru samozapošljavanja HZZ je ove godine uključio više od 100 osoba, a ova mjera omogućuje im otvaranje vlastitog obrta. U mjere aktivne politike HZZ-a aktivno je uključeno 760 osoba. Najviše je uključeno u potpore za očuvanje radnih mjesta, 362 osobe, u mjere javni rad 150, obrazovanje 109 i samozapošljavanje 103 osobe.
Kada je riječ o ukupnom zapošljavanju u proteklih 10 mjeseci zaposleno je više od 2.160 osoba. Vukovarska Područna služba HZZ-a bilježi porast nezaposlenosti u listopadu ove godine jer su se vratile osobe koje su bile zaposlene  u sezoni. Ukujpnbo na području ureda su 1752 nezaposlene osobe što je pad od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a grad Vukovar bilježi  920 nezaposlenih osoba.