7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Svjetlosna rijeka sjećanja: Niz Dunav pušteno 700 upaljenih lampiona

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. i ove je godine u Dunav kod Hrvatskog veslačkoga kluba Vukovar pušteno nekoliko stotina upaljenih crvenih lampiona. Riječ je o projektu “Svjetlosna rijeka sjećanja”.

Izmiješani osjećaji danas su bili u Vukovaru. Puno tuge, ali i ponosa. Iako uz posebne epidemiološke mjere i u nešto drugačijem obliku, dostojno je obilježen Dan sjećanja, uz pregršt događaja i velikim brojem ljudi koji su svojim dolaskom pokazali koliko cijene žrtvu Vukovara i njegovih građana, svih branitelja, ali i civila koji su pomogli u obrani grada heroja. Jedan od događaja koji je danas odvukao posebnu pažnju bio je i projekt “Svjetlosna rijeka sjećanja”, pa je u kasno poslijepodnevnim satima niz Dunav pušteno 700 zapaljenih lampiona.

Puštanje lampiona niz Dunav je vrhunac tuge i poštovanja prema svima onima koji su dali živote za Hrvatsku. Lampioni plove Dunavom i svijetle u noći kao vječna zahvala i vječni spomen i sjećanje na one koji su bili bolji od nas i koji su dali najviše što su imali.

Događaj već više do 10 godina organizira Gradski muzej Vukovar, podsjetila je Ruža Marić, ravnateljica ove gradske ustanove.

„Upravo ta svjetlosna rijeka na simboličan način osvjetljava put mrtvima u njihovo vječno počivalište, a mi puštanjem u Dunav upaljene svijeće odajemo poštovanje vukovarskim žrtvama u Domovinskome ratu zajedno sa našim sugrađanima i svim ostalim posjetiteljima koje nazoče ovoj simboličnoj manifestaciji“, istaknula je Marić.

Projekt Svjetlosna rijeka sjećanja osmislio je arhitekt Željko Kovačić i temelji se na priči koja potječe iz Japana i po njoj svjetlost lampiona koji putuju niz rijeku osvjetljava put dušama umrlih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno