19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Svjetska banka snizila prognoze rasta hrvatskog gospodarstva

Više od autora

- vl promo-

Svjetska banka snizila je prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini zbog rata u Ukrajini čije će posljedice osjetiti i zemlje u regiji srednje Europe, posebno one u blizini zone sukoba.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi ove godine po procjeni SB-a porasti 3,8 posto, za 1,6 postotnih bodova slabije no što je banka očekivala do sada. Prognozu za iduću godinu snizili su za jedan postotni bod, na 3,4 posto.

“Rast bi u srednjoročnoj perspektivi trebao usporiti, ali će se zadržati iznad pretpandemijskog trenda”, ističu u izvješću.

Upozoravaju ipak na “značajne” rizike, koje stvaraju pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini.

Ulaganja poduprta novcem iz EU fondova trebala bi snažno ojačati u ovoj godini i potom usporiti u idućim godinama, no to će u velikoj mjeri ovisiti o vladinim investicijskim planovima, ističu.

Oslonac rastu bit će izvoz, ali njegov će tempo oslabiti paralelno povratku turizma na pretkriznu razinu i slabljenju inozemne potražnje.

Osobna potrošnja mogla bi i u idućim godinama rasti tempom od oko 2,5 posto zahvaljujući pojačanom zapošljavanju i rastu plaća, ali utjecaj tih faktora donekle će neutralizirati viša inflacija, upozoravaju u banci.

Procjenjuju da će inflacija u ovoj godini iznositi 6,1 posto, te usporiti na 2,2 posto u 2023. i 1,9 posto u 2024., budući da bi problemi u globalnim lancima nabave trebali popustiti, a uvjeti financiranja biti postroženi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno