Dugometražni dokumentarni film srpske redateljice Marije Stojnić “Govori da te vidim”, nastao u hrvatskoj koprodukciji, bit će premijerno prikazan u natjecateljskom programu debitanata na 32. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, koji traje od 20. studenog do 1. prosinca.
Film Govori da te vidim istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio postaja u Europi, koji predstavlja svojevrsni kulturni svjetionik grada, kroz svoj dramski, eksperimentalni, glazbeni i znanstveni program. Dokumentarni film nastao je u srpsko-katarsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart). Dušan Grubin je bio snimatelj filma, iza montaže stoje Kristina Poženel i Ivan Vasić, a dizajn zvuka potpisuje Ivan Zelić iz zagrebačkog Studija Nazor. Film su producirali Marija Stojnić i Miloš Ivanović (Set Sail Films). “Govori da te vidim” su podržali Filmski centar Srbije, Eurimages, Filmski Institut Doha 2018. godine te finska medijska kuća YLE, a razvijao se i na ZagrebDox Prou 2017. godine gdje je proglašen jednim od najboljih projekata.
Marija Stojnić je završila je The New School for Media Studies u New Yorku i Akademiju umetnosti u Beogradu. 2016. godine pokrenula je produkcijsku kuću Bilboke u Srbiji. Članica je strukovnog društva DokSrbija te je stipendistica New York Foundation for the Arts u kategoriji Film i Video 2015. godine te Instituta Sacatar u Brazilu 2017. godine. Zajedno s producentima Andrijanom Sofranić i Milošem Ivanovićom osnovala je produkciju Set Sail Films 2019. godine.
Osim spomenutog dokumentarnog filma u natjecateljskom programu IDFA First Appearance Competition, u industrijskom programu također sudjeluju hrvatski filmovi i filmaši. Hrvatska producentica Tamara Babun polaznica je intenzivnog četverodnevnog programa za mlade filmaše – IDFA Akademije (IDFA Academy), tijekom koje će sudionici steći dodatna znanja o tržištu dokumentarne industrije i iz prve ruke učiti o trendovima u dokumentarnom stvaralaštvu. Program se sastoji od masterclassova etabliranih redatelja te manjih sesija na temu distribucije, a polaznici sudjeluju i na okruglim stolovima te jedan-na-jedan sastancima radi umrežavanja.
U sklopu 32. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu odvija se i IDFA Forum na kojem su za predstavljanje, od 730 prijavljenih, odabrana i dva hrvatska projekta. Radi se o filmovima Alice (Alice in Mother’s Land) redateljice Zhanne Agalakov, kojeg produciraju Magdalena Petrović i Tatjana Božić (LEWA Productions) te Muzej revolucije redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče, kojeg su producirali Vanja Jamborvić (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.
Podsjetimo da i na filmskom sajmu Docs for Sale sudjeluju tri hrvatska dokumentarna naslova: Susjedi Tomislava Žaje, Pouke o čovječnosti Branka Ištvančića te Nulti krajolik Bruna Pavića. Riječ je o online katalogu koji će potencijalnim kupcima biti dostupan idućih godinu dana, a u njega je svake godine uvršteno oko 600 naslova.
IDFA, koja ove godine traje od 20. studenog do 1. prosinca, najveći je svjetski festival dokumentarnih filmova koji svake godine prikazuje preko 300 naslova koji govore o životu diljem svijeta. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici.
Izvor: HAVC