13 C
Vinkovci
Četvrtak, 11. kolovoza 2022.

Svjetska premijera “Strica” Andrije Mardešića i Davida Kapca na festivalu u Karlovim Varima

Više od autora

- vl promo-


“Stric”, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca nastao u produkciji Eclectice svoju će svjetsku premijeru imati u natjecateljskom programu Proxima 56. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Festival se ove godine održava od 1. do 9. srpnja.

“Stric” je nekonvencionalni hibrid trilera i drame s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači Miki Manojlović, a uz njega u filmu glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Film je sniman u svibnju 2021. godine u Zagrebu i Zagorju.

“Ideja za “Strica” razvila se iz razgovora u kojem smo shvatili da dijelimo jednu vrlo specifičnu “zavist”. Naime, kao djeca nikada nismo imali ‘bogatog strica iz Njemačke’ koji se ukazuje jednom godišnje poput Djeda Mraza te donosi sreću i darove. Kroz iskustva svojih vršnjaka u ’90-ima, idealizirali smo funkciju strica i stvorili smo o njemu savršenu sliku u svojim glavama. Ta slika je kasnije izblijedjela sa shvaćanjem da su svi ti stričevi pokloni vrijedili svega nekoliko maraka, a da je sva ona divna odjeća koja se kod nas nije mogla nabaviti, zapravo bila iznošena roba stričeve djece. Ovaj film svojevrsna je osveta ljubomornih autora svim susjedima i njihovim stričevima koji su im omogućili divno djetinjstvo. Dok su njihovi stričevi, nadajmo se, i bili divni ljudi, stric prikazan u ovom filmu zapravo u najmanju ruku – nije”, rekli su redatelji i scenaristi filma Andrija Mardešić i David Kapac.

“Stric” će svoju svjetsku premijeru imati u subotu, 2. srpnja i to u sklopu natjecateljskog programa Proxima, koji sveukupno broji 12 naslova iz cijeloga svijeta. Proxima je zamijenila program East of the West, s ciljem da se autorima iz Istočne Europe da veća vidljivost u globalnom kontekstu, ukidajući tako, prema riječima organizatora, psihološka i politička ograničenja regije. Program Proxima je posvećen uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

STRIC, 2022 | foto: screenshot

“Biti u globalnom programu kao jedan od 12 filmova iz cijelog svijeta na A festivalu potvrda je onoga što znamo zadnjih pet godina koliko radimo na filmu, a to je da su David i Andrija talentirani filmaši. Nadali smo se da će i drugi prepoznati ‘Strica’ kao dio hrvatske, i po ovim vijestima, međunarodne recentne produkcije na koju treba obratiti pažnju. Priželjkujemo da film iz Karlovih Vari uhvati dobar zalet za festivalski krug oko svijeta, a već sad se veselimo da ‘Stric’ na zimu dođe u hrvatska kina,” dodaju producenti Ivan Kelava i Tomislav Vujić.

Ostatak ekipe čine direktor fotografije Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, majstorica maske Silvija Bradica. Andrija Mardešić i David Kapac pored režije potpisuju i scenarij. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić.

Film je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija i Filmski centar Srbije.

Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom osim hrane nožem može rezati i napetost.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održat će se od 1. do 9. srpnja, a cjelokupni program bit će objavljen nekoliko tjedana prije početka festivala. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno