Svjetski dan bubrega je globalna kampanja osmišljena od Međunarodnog nefrološkog društva i Međunarodne federacije zaklada za bubrege, a obilježava se drugog četvrtka u ožujku svake godine. Svrha kampanje je osvijestiti važnost bubrega u očuvanju zdravlja, smanjiti učestalost kronične bubrežne bolesti i njen štetan učinak na pojedinca, njegovu obitelj i društvo.

Ove godine Svjetski dan bubrega obilježava se danas, a tema kampanje je „Zdravlje bubrega za svakoga i svugdje“, kojom se želi podići razina svjesnosti o velikom i rastućem opterećenju bubrežnim bolestima širom svijeta, te o potrebi za strategijama za prevenciju i liječenje bolesti bubrega. Ovogodišnja tema naglašava važnost univerzalnog zdravstvenog osiguranja i dostupnosti prevencije i ranog otkrivanja i  liječenja bolesti bubrega. Svrha je promicanje zdravlja stanovništva osiguravanjem univerzalnog, održivog i jednakog pristupa visokokvalitetnoj osnovnoj zdravstvenoj skrbi, unaprjeđenje zdravlja i poboljšanje jednakopravnosti i u zdravstvu u svim socioekonomskim skupinama.

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 500 novih bubrežnih bolesnika, a rano otkriće bolesti rezultira povećanjem kvalitete života bolesnika i uštedom za zdravstveni sustav, ističu u Hrvatskom društvu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.

Stručnjaci ističu kako veliki broj bolesnika umire ranije zbog brojnih komplikacija koje prate bubrežnu bolest, a najčešće su to pridružene bolesti srca i krvnih žila. Vodeći uzroci bubrežnih bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski tlak, te bubrežna anemija. Kronična bubrežna bolest pogađa 10% odraslog stanovništva u svijetu, a smatra se da će njezina učestalost u sljedećem desetljeću porasti na oko 17% te je prepoznata kao svjetski javnozdravstveni problem.