4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

Svjetski dan cerebralne paralize, 6. listopada

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Svjetski dan cerebralne paralize društveni je pokret za zajednicu cerebralne paralize. “Naša je vizija osigurati da svi koji imaju cerebralnu paralizu imaju ista prava, pristup i mogućnosti kao i svi drugi. Kampanja omogućuje da poduzimamo akcije i pritom pomažemo u izgradnji globalnog pokreta za promjene”, poručili su iz Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize u povodu današnjeg Svjetskog dana cerebralne paralize, 6. listopada.
Diljem svijeta naše zajednice i ljudi, ističe se, primorani su prilagoditi se velikim promjenama uzrokovanom pandemijom COVID-19. U ovoj krizi koja je pogodila cijeli svijet osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji izloženi su promjenama razbijajući barijere i pokušavajući stvoriti bolje preduvjete za svakodnevni život. Uostalom, poznata je činjenica da cijeli svoj život osmišljavaju kreativna rješenja kako bi svoj život učinili lakšim i boljim.
HSUCDP ovogodišnju kampanju Svjetskog dana cerebralne paralize obilježava održavanjem kuharske radionice za osobe s cerebralnom paralizom u okviru projekta „Mi smo ovdje uključeni“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Edukativne kuharske radionice provode se sa svrhom socijalnog uključivanja i usvajanja novih vještina i sposobnosti za osobe s cerebralnom paralizom.
Također, navodi se, ovogodišnjom kampanjom se želi ukazati na ključna područja na kojima treba aktivno doprinositi kako bi se utjecalo na promjene javne svijesti, inkluzivnog obrazovanja, bolje kvalitete života, dostupnosti medicinskog i terapijskog pristupa, mogućnosti zapošljavanja, vlastitog doprinosa zajednici te građanskim pravima.
Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice, ističu u Savezu uz poziv oboljelima da se i ove godine aktivno uključe i podrže kampanju tako da iskoriste društvene mreže i podijele informacije, videozapise i/ili priče o svojim postignućima i rješenjima za koja se zalažu te da danas potaknu članove obitelji, prijatelje i svoju zajednicu na zajedničku fizičku aktivnost, šetnju, rolanje, trčanje, vožnju biciklom, plivanje… “Dobro se zabavite! Upotrijebite maštu i budite aktivni u nečemu u čemu uživate”, poručili su u prigodi današnjega dana iz HSUCDP-a.
Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Riječ je o stanju koje je nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prvog tjedna od poroda. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju. Cerebralna paraliza pogađa jedno ili dvoje na 1000 djece, ali je vjerojatnost 10 puta veća kod nezrele novorođenčadi i kod vrlo male dojenčadi. Važno je što ranije uključiti dijete i roditelje u postupke rane intervencije primjenjujući određenu rehabilitacijsku metodu kako bi se poboljšale šanse za što bolji razvojni ishod djeteta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno