18 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja, uz slogan “Sigurna krv za sve”

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

I ove godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Tema je ovogodišnje kampanje redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji krvi kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti.

Jedinstvena potreba za sigurnom krvlju i ključna uloga darivanja krvi

Pod sloganom „Sigurna krv za sve“, ističu u Hrvatskom Crvenom križu, želi se podići svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju i ključnoj ulozi koje dobrovoljno davanje krvi igra u pružanju zdravstvene skrbi. Ovogodišnjom temom želi se potaknuti što veći broj ljudi da postanu darivatelji krvi te da se redovito se odazivaju akcijama davanja krvi koje su ključne za izgradnju održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi.

Hrvatska među zemljama koje sve potrebe podmiruju donacijama

Kako pokazuju statistike samo oko 60 posto zemalja iskazane potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruje donacijama dobrovoljnih davatelja krvi. Kod ostalih je to još uvijek veliki problem i često se moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo krvi.
Hrvatska je među spomenutih 60 posto zemalja koje sve potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruju vlastitim donacijama dobrovoljnih davatelja krvi, a sve dobivene doze sigurne su i kvalitetne.

Tijekom 2018. godine u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa prikupljeno je 156 574 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195 641 doza.
U razdoblju od siječnja do svibnja 2018. godine u organizaciji HCK prikupljeno je 65 721 doza, a u istom razdoblju ove godine oko dvije tisuće više, točnije 67 655 doza.

Važno je naglasiti da je jako dobar bio odaziv maturanata na akcijama u srednjim školama što je optimističan podatak jer stanovništvo stari, populacija davatelja sve je starija i treba je obnavljati dozama mladih davatelja.

Poziv na akciju za povećanje prikupljanja doza darivane krvi

Zbog svega navedenoga ovogodišnjom temom Svjetskog dana darivatelja krvi želi se uputiti poziv na akciju svim vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim transfuzijskim službama da osiguraju adekvatne resurse i uvedu sustav i infrastrukturu za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi, ističu u Hrvatskom Crvenom križu uz čestitke svim dobrovoljnim darivateljima krvi u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi i zahvalu na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno