17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

U Katoličkoj Crkvi danas se prvi put obilježava Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Odredbom pape Franje od 31. siječnja danas se po prvi put obilježava Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Papa Franjo najavio je da će se ovaj dan obilježavati svake godine u četvrtu nedjelju u srpnju koja se najviše približava blagdanu sv. Joakima i Ane, Isusovih bake i djeda. Ove je godine to je današnja nedjelja, 25. srpnja.

Papa Franjo često poziva društvo da se skrbi o starijim osobama jer su one izvor mudrosti i iskustva te kritizira “kulturu odbacivanja” kojom suvremeno društvo isključuje ljude kad više nisu produktivni.

U povodu Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba papa Franjo uputio je prigodnu poruku, a vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život priredio je pastoralne i liturgijske smjernice, kao i molitvu za Svjetski dan.


Papa Franjo danas u popodnevnim satima predvodit će svečano euharistijsko slavlje iz bazilike svetoga Petra. Središnja proslava u Hrvatskoj bit će u Rijeci. Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, predvodit će svečanu svetu misu u riječkoj katedrali svetoga Vida s početkom u 11 sati uz prijenos na Hrvatskom katoličkom radiju.

U sklopu inicijative „Zagrlimo starije pjesmom“ Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj snimljen je i, uoči proslave Prvoga svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba objavljen, videospot pjesme „U zagrljaju vrimena“. Vijeće i Ured HBK za život i obitelj pozvali su vokalno-instrumentalne sastave u Hrvatskoj da i ubuduće nastave grliti starije pjesmom, a osobito one u domovima za starije i nemoćne.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno