4 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Svjetski dan okoliša u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci treću godinu zaredom pridružila se obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, i akcijama u svijetu koje upozoravaju na negativne ljudske aktivnosti kojima se dovodi u pitanje vlastiti opstanak. “Na današnji dan 1972. godine u Stockholmu je održana je Prva svjetska konferencija o zaštiti čovjekova okoliša, a od 1974. se današnji dan obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša. Program zaštite okoliša UN-a ističe zahvate koje moramo poduzeti radi promjene u ponašanju i odnosu prema okolišu. Engleska fraza 4 R’s kaže: smanji, ponovno upotrijebi, recikliraj i obnovi (reduce, reuse, recycle, rebuild), a govori o strategiji održivog razvoja i definira otpad kao resurs. Svakako je nužno povećati povjerenje u proces gospodarenja otpadom i kvalitet recikliranog materijala”, istaknula je Andreja Pokas, prof., organizatorica programa obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.

Vrijedni učenici i ove godine priredili su se za eko kviz, a prikazali su i fizikalne pokuse s recikliranim materijalima i izložili priogodne plakate. “Pripremali smo se dosta dugo i mislim da ćemo se dobro snaći na kvizu. Općenito kada govorimo o problemu onečišćenja brojni su faktori koji negativno utječu na naš okoliš. Istaknuo bih potrebu smanjenja emisije štetnih plinova u zrak zato što su oni faktor koji najviše onečišćuje i uništava ozonski omotač”, istaknuo je Ante Meštović učenik drugog razreda Tehničke škole, jedan od natjecatelja u eko kvizu.


Uz Andreju Pokas u pripremi obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša sudjelovali su i profesori: Marijan Balaž, Mirela Dobutović, Benjamin Dobutović, Dobrila Hemetek i Mirela Tomljanović.

       

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno