16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježila Ekonomska i trgovačka škola

Više od autora

- vl promo-


Ovdje smo, uključite nas!, poručili su iz Hrvatske zajednice za Down sindrom, povodom njihovog Svjetskog dana. Dan je to kada je važno potaknuti svijest o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa sindromom Down u društvo, koji Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju od 2012. godine.

Obilježili su ga i učenici Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima, gdje nam je učenica Ivana rekla zašto ga je važno obilježavati. “Na ovaj dan podižemo svijest o problemima i preprekama s kojima se se susreću djeca i osobe s Down sindromom”, poručila je, dodavši kako većim razumijevanjem i boljim položajem u društvu možemo unaprijediti njihovu kvalitetu života.


“Nošenje različitih čarapa ne znači da djeca ili osobe s Down sindromom ne mogu ili ne znaju upariti jednake čarape”, objašnjava Ivana. “Kromosomi svojim oblikom podsjećaju na čarape te tako one simboliziraju njihove različitosti, a različitosti čine svijet šarenijim i veselijim mjestom.”

“Danas je dan posvećen razumijevanju značaja inkluzije za osobe sa sindromom Down i osvješćivanju naših predrasuda o njima i stavova koji onemogućuju njihovo uključivanje u društvo. Ne morate pregledavati literaturu ili otvarati knjige da biste naučili što znači inkluzija. Samo trebate čuti i slušati osobe sa sindromom Down kako biste razumjeli duh inkluzije”, poručili su i iz Hrvatske zajednice za Down sindrom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno