Kontaktirajte nas

Aktualno

Svjetski dan prevencije samoubojstava

Objavljeno

-

Danas je Svjetski dan prevencije samoubojstava, 10. rujna, koji se obilježava diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava.

U Republici Hrvatskoj tijekom prošle godine samoubojstvo je počinilo 566 osoba. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 117 suicida, a muškarci 449 odnosno gotovo četiri puta veći broj. U dobnim skupinama od 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1% u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,7% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj. Što se tiče regija unutar Hrvatske, kako ističu stručnjaci, veću stopu samoubojstava imaju Zagorje i Istra, a nižu stopu istok i krajnji jug.

Pitanje suicida nedavno je u hrvatskoj javnosti posebno naglašeno slučajevima petero smrtno stradalih vojnika u nešto više od mjesec dana. Posljednji takav slučaj dogodio se 19. srpnja upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je smrtno stradala vojnikinja. Kako doznajemo u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj na našem području u 2020. godini zabilježen je 41 suicidalan događaj od kojih je 21 bio sa smrtnom posljedicom. Prosjek životne dobi suicidalnih osoba bio je 57 godina, a takve nakane su imale osobe od 17 pa do 92 godine, pretežno muškarci. Podaci za 2021. godinu govore da je u prvih 8 mjeseci evidentirano 37 suicidalnih događaja, pri čemu je u 15 slučajeva došlo do smrtne posljedice. U 15 tragičnih događaja smrtno je stradalo 9 muških i 6 ženskih osoba. Prosjek životne dobi suicidalnih osoba u tom razdoblju je 59 godina, a takve nakane su imale osobe od 18 pa do 95 godine među kojima je ponovno više muškaraca (21) nego žena (16).

Motivi, razlozi, načini izvršenja i određeni vremenski okviri su uvijek upitni zaključci te se stoga niti nismo upuštali u daljnje razrade, nego opetovano upućujemo na telefonske i internetske podatke koji savjetuju i pomažu osobama koje bi mogle biti suicidalne. Tu možemo pronaći brojne oblike za prvenstveno psihološku pomoć putem telefona, e-maila, putem savjetovanja uživo ili interneta te u vidu raznih oblika radionica i seminara. Naposljetku, podrška najbližih može imati presudnu i često najčvršću ulogu u pomoći suicidalnoj osobi”, ističu u PU vukovarsko-srijemskoj uz poruku: „Obratite nam se, tu smo da vam jamčimo sigurnost bez obzira jesmo li neposredni ili posredni pružatelj pomoći”.

O ovom problemu razgovarali smo i s Mateom Mauer, psihologinjom Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. „Istaknula bih da sklonost samoubojstvu nije samo nešto što se događa u odrasloj dobi. Ona jeste rijetka u dječjoj dobi, međutim, ono što nas posebno zabrinjava je to što učestalost samoubojstava značajno raste u adolescentskoj dobi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj mladih koji pokušaju ili počine samoubojstvo je u značajnom porastu i samoubojstvo je zapravo vodeći uzrok smrti u dobi od 15 do 19 godina što je vrlo, vrlo mlada dob. Zato je važno da društvo reagira na vrijeme, a ne mislim pri tom samo na roditelje i bližu okolinu tog djeteta nego i na učitelje, profesore, trener… Jer svi ti mladi ljudi, kao i oni u odrasloj dobi koji razmišljaju o samoubojstvu, na neki način pokazuju promjene u ponašanju”, ističe naša sugovornica.

Kod nekih su te promjene izražajnije pa onda i lakše vidljive, a kod nekih su to male, suptilne promjene poput izoliranja od društva, osamljivanja, a neki jednostavno i izriču tu svoju namjeru govoreći o gubitku smisla života, namjeri prestanka života.

Sve te elemente moramo shvatiti vrlo ozbiljno i kod djece i kod odraslih i sve osobe koje čine obitelj ili bližu okolinu tog pojedinca trebaju odmah reagirati. Znači, važno je reagirati, razgovarati s osobom i motivirati ju da potraži stručnu pomoć jer jedino stručna pomoć takvim osobama može biti korisna. Svi mi kao pojedinci i kao obitelj naravno moramo biti tu, moramo biti podrška, prihvaćati tu osobu i motivirati ju da ustraje u tretmanu jer to je mentalna bolest koja ne nestaje preko noći, mora se biti ustrajan i mora se sudjelovati u liječenju. Bez stručne pomoći osobe koje planiraju suicid najčešće, nažalost, i pokušaju izvršiti, a neke naravno i izvrše taj suicid”, ističe Matea Mauer.

Poruka je zato svima da obrate pozornost na svoje bližnje i osobe u svojoj okolini i da reagiraju kada primijete simptome, a onima koji u ovom trenutku možda razmišljaju o samoubojstvu da se ne libe i ne ustručavaju potražiti pomoć.

Htjela bih naglasiti da je depresivni poremećaj i svi njegovi simptomi, kao i brojni drugi mentalni poremećaji, nešto što je vrlo važno i moramo brinuti o našem mentalnom zdravlju jednako kao i o našem tjelesnom zdravlju. Tako da kada se možda osjećamo drugačije, kada vidimo sami neke promjene u našem ponašanju, promjene u našim emocijama, i ako to traje duže vrijeme, ne smijemo se ustručavati potražiti stručnu pomoć. Nekad nam može pomoći i biti djelotvoran i razgovor s našim članovima obitelji i s prijateljima, međutim kada to pređe neku granicu i kada se više ne možemo na taj način nositi s tim, važno je potražiti stručnu pomoć jednako kao što je potražimo kada nas boli zub ili kada slomimo ruku ili nogu”, ističe Matea Mauer.

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 47 minuta

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 2 sata

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 2 sata

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 3 sata

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 5 sati

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 5 sati

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 5 sati

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 6 sati

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Najčitanije