23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Svjetski dan prve pomoći obilježen i u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Svjetski dan prve pomoći obilježava se u cijelome svijetu druge subote u rujnu, a kao i svake godine obilježavanju se priključilo Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci. Zahvaljujući podršci ravnatelja Drvodjelsko-tehničke škole Vinkovci Josipa Jovanovca, ravnatelja Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoja Bujadinovića i ravnatelja Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci Mate Vukušića, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci obilježilo je danas Svjetski dan prve pomoći kraćim programom ispred zgrade u kojoj su smještene te tri srednje škole. “Članovi našeg interventnog tima, specijalizirani za pružanje prve pomoći, demonstrirali su učenicima i profesorima tehniku oživljavanja na vježbovnom automatskom vanjskom defibrilatoru. Naime, ovom prigodom, donirali smo ovim školama profesionalni vanjski defibrilator model HeartSine samaritan 500P, koji će biti postavljen u holu srednjoškolskog centra u kojemu se školuje ili radi gotovo 2.000 osoba. S obzirom da se radi o školovanju za proizvodna i uslužna zanimanja od velike je važnosti poznavanje pružanja prve pomoći, znanja i vještine koja život znači”, ističe ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović zahvalio je volonterima vinkovačkog Crvenog križa na donaciji istaknuvši važnost odluke da se jednim ovakvim uređajem pokrije prostor u kojem su smještene tri škole, odnosno gotovo pola vinkovačkih srednjoškolaca.

“Velik broj ljudi dnevno cirkulira ovom zgradom i velika je vjerojatnost da se mogu dogoditi nepredviđene situacije. Iz tih razloga ovaj će nam uređaj jako dobro doći, a nadamo se samo da ga nećemo morati koristiti”, rekao je Bujadinović. Inače, obilježavanje Dana prve pomoći posvećeno je širenju svijesti o važnosti prve pomoći pri spašavanju ljudskih života. Za razliku od medicinske pomoći, prvu pomoć primjenjuju svi koji se kao očevici zateknu na mjestu nesreće. Ona je početni korak u spašavanju ljudskog života, smanjenju invaliditeta i povećanju izgleda za preživljavanje. Crveni križ i prva pomoć usko su povezani, jer su nastali na istom mjestu. Naime, potaknut užasnim scenama patnje nakon bitke kod Solferina, trgovac Henry Dunant organizirao je 1859. civilnu operaciju spašavanja, ponajviše ozlijeđenih žena i djevojaka. Angažirao je lokalno stanovništvo te osigurao sva potrebna sredstva, materijale i terenske ambulante za pomoć unesrećenima. Prve kutije prve pomoći namijenjene građanstvu pojavile su se 1888. godine inspirirane brojnim ozljedama željezničkih radnika u SAD-u, a prvi tiskani Priručnik prve pomoći izlazi 1901. u Americi.

Sjećanje na bitku kod Solferina inspiriralo je Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca da 2000. godine uvede obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno