12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Svjetski je dan braka

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

‘’Ljubav je najbolja zaštitnica u braku, a uzajamno je poštovanje najpouzdaniji prijatelj.’’

Druge nedjelje u veljači obilježava se Svjetski dan braka, s ciljem da se istakne značenje zajednice žene i muškarca kao temelja obitelji, tj. one zajednice koju je zamislio i posvetio sam Stvoritelj. Još više, tim se Danom želi istaknuti sakrament ženidbe kao vanjski znak kojim bračni drugovi primaju mnoge milosti za krepostan život u međusobnom poštovanju, ljubavi i pomaganju, a nadasve u otvorenosti životu, piše Vjera i djela.

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom „vjere u brak“. Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo. Godine 1983. uveden je naziv „Svjetski dan braka“ (eng. World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači.

Tadašnji papa Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.


Kao misao vodilja Svjetskog dana braka odabrane su riječi “Ljubite jedni druge”. Ta Isusova zapovijed ljubavi zapisana je u 15. poglavlju Ivanova evanđelja (usp. Iv 15,12). Ona na jednostavan, ali izazovan način govori o tome kako naš nebeski Otac želi da živimo. Ljubiti odnosno voljeti jedno drugo je svakodnevna odluka – jednostavna ali zahtjevna.

Imajući u vidu izvorne naglaske i ciljeve, tim se Danom želi pokazati pravi smisao osnivanja bračne zajednice, od odgovorne priprave za brak do življenja istinskog bračnog zajedništva, odsjaja trojstvene Božje ljubavi i svakodnevnog implementiranja onih obećanja izrečenih u sakramentu ženidbe po kojima su se supružnici obvezali na vjernost i ljubav dok ih smrt ne rastavi. Iz toga proizlaze mnogostruke plemenitosti, ali i obveze kojih valja biti svjestan, jer su izrečene pred Bogom i Crkvom.

Molitva za brak:

Nebeski Oče, zahvaljujemo ti za tvoj neizmjerni dar sakramenta braka. Osposobi nas da rastemo u bliskosti s Tobom i jedno s drugim. Pouči nas ljepoti opraštanja, kako bismo sve više i više postajali jedno u srcu, umu i tijelu. Ojačaj našu međusobnu komunikaciju i pomozi nam da postanemo svjedocima Tvoje ljubavi. Pomozi nam da budemo uzori predanja, ljubavi i služenja našim obiteljima i djeci. Učini nas znakovima jedinstva za koje Isus moli na Posljednjoj večeri. Otvaramo se vodstvu Tvoga Svetoga Duha, koji nam daje snagu ljubiti u Isusovo ime, slijedeći njegov put. Amen

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno