Mladi volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci sudjelovali su proteklog vikenda na Svjetskom skupu Mladih Crvenog križa u talijanskim gradovima Solferinu i Castiglioneu.

Svake godine krajem lipnja Međunarodni odbor Crvenog križa, Međunarodna federacija
Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Talijanski Crveni križ organiziraju ovaj skup odajući tako počast mjestu gdje je prije 160 godina začeta plemenita ideja Crvenog križa koja je dovela do stvaranja najveće humanitarne organizacije na svijetu.

Nakon samo šesnaest sati bitke kod Solferina 24. lipnja 1859. u kojoj se međusobno borilo ukupno 300.000 vojnika carske Austrije i francusko-sardinijskog saveza, bilo je čak 40.000 mrtvih i ranjenih kojima nitko nije pomagao. Zgrožen prizorom umiranja, švicarski trgovac Henry Dunant, koji se slučajno našao na poprištu bitke, organizirao je crkvi u Castiglioneu pružanje pomoći umirućima i ranjenicima, bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali. Dunantaje ovaj događaj duboko dojmio, a svoje impresije objavio je 1862. u knjizi “Sjećanje na Solferino” u kojoj je iznio ideje da se u svim zemljama utemelje društva koja bi pomagala ranjenicima i da države prihvate pravila humanosti u ratu. Dunantove ideje primljene su s oduševljenjem i ubzo je došlo do stvaranja prvih društava Crvenog križa i do razvoja suvremenog međunarodnog humanitarnog prava.

Ovogodišnji Svjetski skup mladih Crvenog križa protekao je u znaku obilježavanja 100.
obljetnice utemeljenja Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog
polumjeseca, krovne organizacije koja okuplja međunarodno priznata nacionalna društva.

Solferino 2019. je bio više od slavlja, to je bila prilika za učenje, vježbanje i razmjenu
iskustava tisuća volontera iz cijeloga svijeta. Središnja manifestacija Svjetskog skupa Mladih Crvenog križa je tradicionalna Fiaccolata (Bakljada), procesija u kojoj noseći baklje sedamnaest kilometara dugim putem od Solferina do Castiglionea sudjeluju mladi humanitarci.

Na ovogodišnjoj Fiaccolati se 22. lipnja okupilo čak 30.000 mladih iz cijeloga svijeta.
Nacionalno društvo Hrvatskog Crvenog križa predstavljala je Leonarda Pischiutta-Kolarić, a osim mladih volontera GDCK Vinkovci sudjelovali su i volonteri GDCK Osijek, GDCK Slatina, DCK Primorsko-goranske županije i DCK Karlovačke županije.
Članovi Mladih Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci pod vodstvom ravnatelja GDCK Vinkovci Branka Tomića su po trinaesti put sudjelovali na ovom svjetskom skupu i sa 62 člana ponovo bili najbrojnija, ali i najraspjevanija skupina iz jednog gradskog društva Crvenog križa iz međunarodno priznatih nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci su predstavljali članovi po tri prvoplasirane ekipe u kategorijama osnovnih i srednjih škola s gradskog i općinskog natjecanja Mladih GDCK Vinkovci sa svojim mentorima: OŠ Zrinskih Nuštar, OŠ I.G.Kovačića Vinkovci i OŠ Vladimira Nazora Vinkovci i Gimnazija M.A.Reljkovića, Zdravstvena i veterinarska škola dr.Andrije Štampara i Poljoprivredno šumarska škola, te najaktivniji članovi Kluba Mladih Crvenog križa Vinkovci. To im je nagrada za cjelogodišnji humanitarni rad, ali i najbolja motivacija za nastavak predanog humanitarnog rada.

Na otvaranju svečanosti sudionike su pozdravili predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Francesco Rocca i generalni tajnik IFRC Elhadj As Sy. Potom su u dvorište crkve u Solferinu unijete prve baklje humanosti, zastave Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i Crvenog kristala, te transparenti s temeljnim načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa: humanost, neutralnost, nepristranost, neovisnost, dragovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Potom su svi sudionici s upaljenim bakljama krenuli istim putem kao i ranjenici nakon bitke davne 1859. godine. Praćeni pljeskom i odobravanjem stanovnika obližnjih mjesta koji su ispred svojih zastavama Crvenog križa okićenih kuća pozdravljali plamenu rijeku humanosti sazdanu od 30.000 baklji koja je te subotnje večeri vijugala preko brežuljaka i dolina sjeverne Lombardije, mladi su u ponoć stigli na cilj u Castiglioneu, gdje su uživali u posebnom programu svjetske manifestacije koja je pod jednom idejom i pod jednom zastavom okupila budućnost Međunarodnog pokreta Crvenog križa.