14 C
Vinkovci
Utorak, 26. rujna 2023.

Svjetski tjedan cijepljenja uz geslo Dug život za sve

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) “Svjetski tjedan cijepljenja 2022.”, obilježava se posljednjeg tjedna u travnju, a ove godine ima geslo “Dug život za sve”, uz poruku da se godišnje u svijetu cijepljenjem sačuva oko pet milijuna ljudskih života, prenosi Hina.

Cjepiva mogu zaštititi od više od 20 opasnih zaraznih bolesti. Također, ključna su u borbi protiv antimikrobne rezistencije (AMR) jer sprječavanjem bolesti i smanjenjem potražnje za antibioticima, čuva se njihova učinkovitost, poručuje SZO, uoči Svjetskog tjedna cijepljenja.

Mnoge nekoć smrtonosne bolesti eliminirane su zahvaljujući cijepljenju. Povećanje procijepljenosti i iskorištavanje punog potencijala istraživanja i inovacija cjepiva, znači zdraviju budućnost i sigurniji život ljudi, ističe SZO.

Od uvođenja cijepljenja protiv pandemijskog virusa samo u europskoj regiji SZO-a spašeno je gotovo pola milijuna života osoba starijih od 60 godina. No, pandemija covida utjecala je i na dostupnost cijepljenja protiv drugih zaraznih bolesti, što je novi globalni izazov.

Globalna pokrivenost cijepljenjem u 2020., prema procjeni SZO-a, pala je na 83 posto. U istoj godini čak je 23 milijuna djece na svijetu ostalo uskraćeno za elementarna cjepiva.

Zbog rata u Ukrajini otežani su ili prekinuti programi cijepljenja, a milijunima izbjeglih nužno je osigurati zdravstvenu skrb pa tako i cijepljenje. Sve navedeno čini važnost općeg pristupa cjepivima jasnijom no ikad, ističe SZO.

Istraživanja pokazuju da ulaganje u cijepljenje jednog Europljanina protiv 17 bolesti iznosi do najviše 3500 eura ukupno, što je višestruko manje od drugih preventivnih intervencija. Cijepljenje protiv gripe godišnje, pokazuju podaci europskih istraživanja, može uštedjeti do 332 milijuna eura samo u Europi zbog smanjenja zdravstvenih usluga.

Radna skupina pri Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi (iF!), koja okuplja predstavnike nekih od najvećih proizvođača cjepiva na svijetu, stoga je uputila apel na važnost dostupnosti cijepljenja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno