- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Uzbudljivo vrijeme trudnoće povezano je s brojnim promjenama u životu, a uz radost oko dolaska bebe često se javlja nesigurnost zbog svega ono što čeka buduću majku. Odgovore na sva pitanja o trudnoći, porodu, dojenju kao i samom majčinstvu nudi udruga Agape koju Grad Vinkovci podupire od samog trenutka osnivanja.

Prva ovakvog tipa u Slavoniji, Udruga za informiranje i podršku budućim majkama Agape već više od dvije godine budućim majkama pruža ruku sigurnosti i podrške. Trudnice vrlo često imaju bezbroj pitanja, posebno ako je riječ o prvoj trudnoći, a ponekad je u pitanju i tek druženje s drugim budućim majkama, razgovoru o izazovima koji su pred njima, njihovim partnerima i obiteljima, ali i dijeljenju iskustava u prijašnjim trudnoćama ili dosadašnjem vremenu provedenom u „blaženom stanju“. Glavne akterice ove priče su primalja Gordana Kucljak, predsjednica udruge te prvostupnica primaljstva Marijana Mate Ello, dopredsjednica, koje brojnim radionicama pomažu ženama s područja svih slavonskih županija.

“Kao predavač na tečaju Doma zdravlja vidjela sam da velik broj parova ne dobije adekvatnu pomoć, ne žele se javiti, puno ih je i slično, zato smo kolegica i ja odlučile osnovati ovu udrugu za koju smo dobili punu potporu od Grada i kolega iz bolnice. Trudnice se javljaju već na početku trudnoće kada dolazi onaj strah, bojazan što će se dogoditi, koliko će ih boljeti, kako će proći kroz porod. Mi ih savjetujemo u koje vrijeme bi se trebale javiti, s koliko tjedana i one s nama prolaze cijeli proces trudnoće”, pojašnjava Gordana Kucljak i dodaje kako se s trudnicama susreću i u bolnici gdje rade, pa vole reći da su svi skupa jedna mala obitelj.

U ovom trenutku jedino Udruga RODA održava online tečaj, ali ove vrijedne primalje jedine su na ovom području koje s trudnicama rade individualno. Uz to, nakon radionica izdaju potvrdu s kojom pratnja može prisustvovati porodu, a u ovakvim vremenima roditeljima to jako puno znači.

“Zbog epidemiološke situacije radimo po pet trudnica u jednom terminu, otprilike u mjesec dana završimo jednu grupu. Većinu radionica radimo preko Zoom aplikacije, s time da u udruzi same uče disanje, tiskanje i sve ono što ih očekuje u rađaonici”, dodaje Marijana.

Grad Vinkovci od početka stoji uz Agape, a kako je u svome posjetu najavio gradonačelnik Ivan Bosančić, to će nastaviti raditi i u budućnosti.

“Naše sestre digle su kvalitetu života u gradu tako što su dale sebe i svoje slobodno vrijeme kako bi savjetovale buduće majke, ne samo u procesu trudnoće, nego i kasnije u majčinstvu. Ovih dana imamo priliku vidjeti koliko je važno educirati roditelje i raditi prevenciju. Ovo je nešto što ne samo da smo svesrdno podržali, nego ćemo i ubuduće biti njihovi partneri i davati i potporu u svim projektima”, rekao je Bosančić.

Da će zbog ove svesrdne pomoći puno lakše u rađaonu potvrdila nam je i 28-godišnja Marijana Vujković iz Županje. Ovo joj je prva trudnoća, pa dodatne informacije, vježbe i pravila ponašanja i više su nego dobrodošli.

“Puno mi znači njihova pomoć. Ne znam što me sve čeka, ali ove divne žene jako puno rade s nama i znam da će mi biti lakše. Na radionicama prolazimo sve od početka – što nas sve čeka, kako će to sve izgledati, kako da se ponašamo, kako da se smirimo, da zamišljamo neke lijepe trenutke da nam bude lakše, sve ono što bi nas što bolje pripremilo na taj najljepši trenutak. Mislim da svima ovo dobro dođe jer nas pripremaju i na ono što dolazi poslije poroda”, rekla je Marijana kojoj je dolazak u udrugu preporučila prijateljica.