Osim Dana zaljubljenih 14. veljače je Međunarodni dan darivanja knjigom. Tim je povodom naša knjižnica pokrenula akciju koja je posvećena djeci u potresu pogođenom području.

Inicijativa Međunarodnog dana darivanja knjigom pokrenuta je 2012. godine s ciljem pobuđivanja interesa za čitanje i sve ono dobro što čitanje sa sobom nosi. Akcija darivanja knjige djeluje pod sloganom „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. „Bilo bi poželjno da svako dijete koje želi darovati slikovnicu uz nju priloži jedan slatkiš i poruku za svog prijatelja do kojeg će doći slikovnica.

Slikovnice će se prikupljati u školskim knjižnicama, u društvu „Naša djeca”, u našoj knjižnici, a u suradnji s vinkovačkim Crvenim križem prikupljene slikovnice, slatkiši i poruke bit će dostavljene djeci na potresu pogođenom području”, poručila je Sonja Šimić, voditeljica Dječjeg odjela u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Knjige se mogu donijeti do 14. veljače u vinkovačku knjižnicu, dok će školske knjižnice kao i društvo „Naša djeca” na određene dane prikupljati knjige u svojim prostorijama. „Vođeni smo mišlju kako bi svako dijete trebalo posjedovati barem jednu svoju slikovnicu. Nažalost, neki podaci pokazuju kako veliki broj djece u Hrvatskoj nema niti jednu slikovnicu. Ljudi na pogođenim područjima su ostali bez svega pa su tako i neka djeca bez svojih slikovnica. Neka im barem ta slikovnica bude trenutak radosti i znak kako se na njih misli”, rekla je Sonja Šimić.

Zahvaljujući vrijednim učiteljima i odgajateljima u knjižnici se redovito mogu vidjeti male dječje izložbe. „Ovaj put je to izložba za koju je zaslužna odgajateljica iz dječjeg vrtića Vedri dani iz Starih Mikanovaca koja je sa svojom skupinom postavila izložbu pod nazivom „Nisi sam”. Izložba je tematski vezana uz potres na djeci prilagođen način”, dodala je voditeljica Dječjeg odjela i navela kako je izložba (mali radovi) nastala nakon malog projekta na temu kako se zaštititi od potresa i što treba učiti nakon potresa.