24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Talent, predanost i rad na prvom mjestu

Više od autora

- vl promo-

Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Nakon što je u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” nedavno održana Županijska smotra literarnog, dramsko – scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo na kojoj je sudjelovalo 120 učenika iz 30 osnovnih i srednjih škola naše županije poznati su i končani rezultati, odnosno imena onih koji će našu županiju predstavljati na državnoj smotri.

Nakon održane županijske smotre odmah je bilo poznato da učenici koji su predloženi u pojedinačnim scenskim nastupima izravno idu na na državnu smotru, ali je bilo upitno tko će nas predstavljati kada su u pitanju skupni scenski nastupi, jer je odluku o tome morao donijeti državni izbornik Ivan Đuričić, glumac Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, ali je prije same odluke morao pogledati nastupe učenika iz još tri županije i tada odlučiti hoće li pozvati nekoga iz naše županije sa skupnim nastupom, jer iz 4 županije, prema pravilima, može pozvati samo tri skupine.

Nakon što je pogledao i ostale nastupe izbornik Đuričić, odlučio se da na državnu smotru ide i dramsko-scenska igra “Tračare” koju izvode učenici O.Š. Ivane Brlić-Mažuranić, a tako nešto se moglo i očekivati pošto je bio oduševljen njihovom izvedbom, a što je i sam priznao na održanom okruglom stolu. Ovo je po prvi put od kada se održava LiDraNo da na državnu smotru iz jedne škole idu predstavnici u dvije kategorije. Upravo je to bio razlog da posjetimo Osnovnu školu u Andrijaševcima i porazgovaramo s učenicima Josipom i Antom Jurković, braćom blizancima i Bornom Božičevićem i njihovom mentoricom prof. Slavenkom Komljenović.

“Josip, Ante i Borna su razigrani učenici, zaljubljenici u scenske igre i sve vezano uz kazališni izričaj. Dio su dramskih skupina koje djeluju u našoj školi i izrazito su talentirani. Stalno su tražili nove izazove, dramske radionice, tekstove.. i to one dopadljive njima s natruhama simpatija, prvih ljubavi i humora. Već su u petom razredu nasmijali publiku šaljivom jednočinkom “Kod doktora”, a Josip ljubavnim monologom. Ove školske godine sada već kao “priznati” glumci traže veće izazove. Josip Jurković je naime prošle godine predstavljao našu školu monologom na Državnoj smotri LiDraNo u Primoštenu. Dio školske lektire je Haklberi Finn pa Josip ove godine odabire monolog Haka, Osnivanje razbojničke družine, a za skupnu scensku izvedbu dramski tekst Ive Kobaša “Tračare”. Talent, rad, igra, prirodnost, uživljenost njihovi su aduti. Svojim nastupima Josip, Ante i Borna oduševili su sve nazočne, a posebno izbornika Ivana Đuričića.”, rekla nam je prof. Slavenka Komljenović. Trud, vježba, talent, dobar odabir tekstova i rad s mentoricom donijeli su ove konačne rezultate: jedna škola, jedna mentorica, a predstavnici dvije ketegorije u Šibeniku i sreći nema kraja.

Našu će županiju na državnoj smotri LiDraNo u pojedinačnim nastupima u konkurenciji osnovnih škola uz Josipa predstavljati i Teo Šarić iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Vukovar s monologom Novi jadi Adriana Molea, mentorice Nikoline Burčak. U konkurenciji srednjih škola predstavljat će nas Dominik Kožul iz Srednje strukovne škole Vinkovci sa monologom Ja nemam kuraži, mentorice Ivane Petričević. Od predloženih 7 literarnih radova iz osnovnih škola na državnu smotru pozvan je rad “Nema za Putina škole” Marina Baturine iz Županja, mentorice Radojke Matić i “Krovovi, crjepovi i kiša koja pada na njih”, rad Filipa Markovića učenika Gimnazije Vinkovci, mentorice Nikoline Maletić. Od pet dostavljenih radio emisija na državnu smotru ide emisija Petre Đukić i Maje Horvat iz OŠ Vladimir Nazor Vinkovci, mentorice Zrinke Jurić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno