2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Tekstil se može odlagati u reciklažnom dvorištu Nevkoša

Više od autora

- vl promo-

Tijekom jesenskog i zimskog te proljetnog i ljetnog razdoblja radimo generalno spremanje ormara kako bismo spremno dočekali hladnije i toplije vrijeme. Sada kada je hladno u ormarima tražimo dugu i toplu odjeću, jakne, bunde i kapute.

Često znamo naići na robu koja nam predugo stoji u ormaru, jednostavno smo zaboravili na neki komad odjeće ili ga iz nekog razloga više ne želimo nositi. Pitamo se, što i kamo sa svim tekstilom koji nam nije potreban. Nekada su u Vinkovcima postojali zeleni otoci na kojima se mogla odložiti odjeća, no ta je praksa ukinuta jer se većinom svedu na deponije i divlja odlagališta otpada. Tvrtka Nevkoš pobrinula se za alternativu, sada se stara odjeća može odvesti u reciklažno dvorište u Vinkovcima svakoga dana od 7 do 16 sati te subotom do 12 sati.

Uz to, na stranicama Nevkoša može se pogledati i točan raspored mobilnog reciklažnog dvorišta koje po ustaljenom terminu obilazi kvartove jedan dan u mjesecu. Kada govorimo o tekstilu odaziv građana na reciklažnom dvorištu je jako dobar i velika količina otpada je upravo tekstil kojega se doveze četiri tone godišnje. Dnevno prođe 50-ak ljudi reciklažnom dvorištem koji dovoze razne vrste otpada.Jedan vid suradnje uspostavljen je i Caritasom koji također višak tekstila dovozi u reciklažno dvorište, ali i sa secondhand trgovinama kojima se plasira roba koja je u dobrom stanju i bez oštećenja jer ipak nije sve što se doveze za otpad i daljnju obradu. Ono što nije za nastavak upotrebe reciklira se te se od toga proizvode krpe, tepisi, tapisoni i geotekstil koji se potom plasira na tržište.

Stoga, ako u svome domu imate odjeću koja vam je postala mala ili je iz nekog drugog razloga više ne nosite, a zauzima mjesto u ormaru, odnesite u reciklažno dvorište ili pogledajte raspored mobilnog reciklažnog dvorišta kako biste taj otpad odložili na predviđeno mjesto, a ne ispred kontejnera ili kanti za smeće ispred kuće odnosno zgrade jer nisu predviđene za odlaganje takve vrste otpada, a nerijetko završi onako kako nikako ne bi trebao, širom ulice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno