10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Tena, klasik hrvatske literature, premijerno odigrana na vinkovačkim kazališnim daskama

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Klasik hrvatske književnosti nastao iz pera jednog od najvažnijih slavonskih propovijedača, Tena, napokon je večeras doživio svoju premijeru na daskama vinkovačkog kazališta. Jedna je to od, kako je rekao ravnatelj Zdenko Rečić, „najvinkovačkijih” predstava, a velika očekivanja u potpunosti su ispunjena.

“Tena – kronika raspada jedne ljepote” predstava je postavljena prema tekstu Josipa Kozarca u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine. Riječ je o koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, GDK Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, a nakon što je otkazana u studenom, večerašnja premijera oduševila je ispunjeno vinkovačko kazalište.

„Naše kazalište pokušava u kalendarskoj godini imati jedan europski klasik, jedan domaći tekst i jednu dječju predstavu. Za 100 godina postojanja igrali smo Vrzino kolo, zatim smo imali Štajgu, a s Tenom smo danas zaokružili taj mali ciklus „najvinkovačkijih” predstava, uz sve popratne predstave. Na to sam jako ponosan”, rekao nam je ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić. Zahvalio je partnerima što su prihvatili njihov prijedlog za ovu koprodukciju jer, kako kaže, to je potvrda dobrog rada za sve njih.


Uz veliki ansambl od čak 11 glumaca koji dolaze iz više kazališta nije bilo lako organizirati rad na predstavi. No, isplatilo se. Gromoglasan pljesak publike odnio je sav umor i sve poteškoće na koje su nailazili prilikom postavljanja predstave. Dražen Ferenčina koji potpisuje režiju smatra kako bi svako slavonsko kazalište trebalo raditi ovaj Kozarčev komad, radnju iz 19. stoljeća u kojoj pisac zapravo destruira neke tradicionalne vrijednosti.

„Tenu smatram izuzetno hrabrom ženom s obzirom na vrijeme u kojemu se radnja događa, u jednom konzervativnom, patrijarhalnom društvu. Usudila se ići za svojim srcem, emocijom i raditi po svome, bez obzira što netko mislio ili rekao. Mi smo ju u predstavi podržali, nadam se da će i publika”, istaknuo je Ferenčina dodavši kako im je Kozarac jako puno pomogao jer se radi o piscu koji je bio prilično subverzivan i hrabar te feministički branio svoj glavni lik.

Nije, kaže, osjetio pritisak što radi Tenu u Vinkovcima gdje je zapravo i nastala. „Nije nas zanimala dokumentarna, muzejska rekonstrukcija, smotra folklora ili što je Slavonija nekada bila nego zapravo što je Slavonija danas, što je Tena danas. Trudili smo se da, za razliku od drugih, naša Tena bude zabavna i duhovita, a ne samo da žalimo Slavoniju i raskoš koja se raspada”, dodao je Ferenčina.

Tenu je glumila Matea Marušić, a među likovima tu su još bili i Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić. Scenografiju potpisuju Marita Ćopo i Dražen Ferenčina, a kostimografiju Marita Ćopo. Između ostalih u autorskom timu su i Igor Valeri, (skladatelj i scenska glazba) i Dubravko Mataković autor idejnog rješenja promidžbenih materijala.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno