Kontaktirajte nas

Kultura

Tena, klasik hrvatske literature, premijerno odigrana na vinkovačkim kazališnim daskama

Objavljeno

-

Klasik hrvatske književnosti nastao iz pera jednog od najvažnijih slavonskih propovijedača, Tena, napokon je večeras doživio svoju premijeru na daskama vinkovačkog kazališta. Jedna je to od, kako je rekao ravnatelj Zdenko Rečić, „najvinkovačkijih” predstava, a velika očekivanja u potpunosti su ispunjena.

“Tena – kronika raspada jedne ljepote” predstava je postavljena prema tekstu Josipa Kozarca u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine. Riječ je o koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, GDK Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, a nakon što je otkazana u studenom, večerašnja premijera oduševila je ispunjeno vinkovačko kazalište.

„Naše kazalište pokušava u kalendarskoj godini imati jedan europski klasik, jedan domaći tekst i jednu dječju predstavu. Za 100 godina postojanja igrali smo Vrzino kolo, zatim smo imali Štajgu, a s Tenom smo danas zaokružili taj mali ciklus „najvinkovačkijih” predstava, uz sve popratne predstave. Na to sam jako ponosan”, rekao nam je ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić. Zahvalio je partnerima što su prihvatili njihov prijedlog za ovu koprodukciju jer, kako kaže, to je potvrda dobrog rada za sve njih.

Uz veliki ansambl od čak 11 glumaca koji dolaze iz više kazališta nije bilo lako organizirati rad na predstavi. No, isplatilo se. Gromoglasan pljesak publike odnio je sav umor i sve poteškoće na koje su nailazili prilikom postavljanja predstave. Dražen Ferenčina koji potpisuje režiju smatra kako bi svako slavonsko kazalište trebalo raditi ovaj Kozarčev komad, radnju iz 19. stoljeća u kojoj pisac zapravo destruira neke tradicionalne vrijednosti.

„Tenu smatram izuzetno hrabrom ženom s obzirom na vrijeme u kojemu se radnja događa, u jednom konzervativnom, patrijarhalnom društvu. Usudila se ići za svojim srcem, emocijom i raditi po svome, bez obzira što netko mislio ili rekao. Mi smo ju u predstavi podržali, nadam se da će i publika”, istaknuo je Ferenčina dodavši kako im je Kozarac jako puno pomogao jer se radi o piscu koji je bio prilično subverzivan i hrabar te feministički branio svoj glavni lik.

Nije, kaže, osjetio pritisak što radi Tenu u Vinkovcima gdje je zapravo i nastala. „Nije nas zanimala dokumentarna, muzejska rekonstrukcija, smotra folklora ili što je Slavonija nekada bila nego zapravo što je Slavonija danas, što je Tena danas. Trudili smo se da, za razliku od drugih, naša Tena bude zabavna i duhovita, a ne samo da žalimo Slavoniju i raskoš koja se raspada”, dodao je Ferenčina.

Tenu je glumila Matea Marušić, a među likovima tu su još bili i Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić. Scenografiju potpisuju Marita Ćopo i Dražen Ferenčina, a kostimografiju Marita Ćopo. Između ostalih u autorskom timu su i Igor Valeri, (skladatelj i scenska glazba) i Dubravko Mataković autor idejnog rješenja promidžbenih materijala.

Aktualno

Pred nama je 55. revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, prijave u tijeku

Objavljeno

-

Napisao/la

    58 pregleda

U Starim Mikanovcima, 19. veljače, bit će održana 55. po redu revija djevojaka  snaša i momaka u narodnim nošnjama, priredba Mladost i ljepota Slavonije. Nakon što je prošle godine održana u online izdanju, ovoga puta čeka nas na starom mjestu.

Još od 1968. godine kulturno-umjetničko društvo Šokadija iz Starih Mikanovaca organizira Reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama/priredbu Mladost i ljepota Slavonije. Od tada do danas nije bilo godine da nije održana, čak ni ratna ’92. nije zaustavila priredbu, a nije ni pandemija jer je prošlogodišnja priredba bila prebačena na online platformu.

55. po redu čeka nas na već starom mjestu, na daskama pozornice mikanovačkog Doma kulture, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. Priredba je natjecateljskog karaktera, a prijave sudionika su u tijeku do ponedjeljka 14. veljače.

“Pozivamo zainteresirane djevojke, snaše i momke iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke da se prijave naprave pozivom na broj 098/554891 ili na email: kud.sokadija@gmail.com“, pozvali su iz KUD-a.

Nastavi čitati

Kultura

Vinkovačka gimnazija sudjeluje u projektu “Čitanje u fokusu”

Objavljeno

-

Napisao/la

    91 pregleda

Od prosinca prošle godine Gimnazija Matije Antuna Reljkovića sudjeluje u projektu „Čitanje u fokusu” u organizaciji Naklade Ljevak i Agencije za odgoj i obrazovanje. Projektu se pridružilo 20 škola diljem Hrvatske, a iz svake od njih sudjeluje isto toliko učenika.

Vinkovačku gimnaziju predstavljaju učenici drugih i trećih razreda koji pokazuju izniman interes za čitanje, što i je cilj ovog projekta, potaknuti mlade na čitateljsku aktivnost.

Aktivnosti će trajati tri mjeseca, a učenici će čitati tri djela: “Utopljeni” Neila Jordana, “Odrasli ljudi” Marije Aubert i “Digitalna demencija” Manfreda Spitzera. No, zadaća knjigoljubaca neće stati na tome. Oni će putem digitalnih platformi sudjelovati u razgovoru s navedenim autorima, moći će im postavljati pitanja o djelima, a za sam kraj će pisati kritičke osvrte o pročitanome.

„U školi smo organizirali čitanje i odabir najboljih kritičkih osvrta nakon čitanja prvoga djela romana N. Jordana „Utopljeni”. Učenici su čitali naglas osvrte pod zaporkom i na kraju odabrali tri najbolja teksta”, rekla je profesorica hrvatskog jezika Blaženka Šimunović dodavši kako su u prvom krugu odabrani tekstovi Lovre Brčića, Nike Biljan i Josipe Granić koje će, s tekstovima ostalih srednjih škola, biti vrednovani od strane povjerenstva u Zagrebu.

Nastavi čitati

Aktualno

Noć muzeja u Vinkovcima: Izložba i predstavljanje dvije publikacije

Objavljeno

-

Napisao/la

    125 pregleda

U uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, na temelju preporuka Hrvatskog muzejskog društva, Gradski muzej Vinkovci i u ovogodišnjoj Noći muzeja prilagodio je svoj program.

„Na žalost, još jednu godinu uslijed mjera za sprječavanje širenja pandemije, Gradski muzej Vinkovci će u Noći muzeja sudjelovati samo online s dva predstavljanja muzejskih izdanja te jednim otvorenjem izložbe kojemu će nazočiti samo mediji”, ističe ravnatelj Hrvoje Vulić.

Tako će u četvrtak, 27. siječnja, u prostoru za privremene izložbe u prizemlju muzeja, u 13 sati, uz prijenos na društvenim mrežama, biti otvorena izložba „Avari i Slaveni južno od Drave”, zajednički projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci koji je pretprošle godine i nagrađen od strane Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji projekt međumuzejske suradnje.

„Iako je otvorenje planirano samo za medije, izložba se može posjetiti u redovno radno vrijeme muzeja i dobiti uvid u ekskluzivan materijal iz 13 muzeja i institucija iz Hrvatske po prvi put okupljen na jednom mjestu. Radi se o vrlo važnom razdoblju koje nam je kao nasljeđe ostavilo dominantno slavensku populaciju koja je pak etnički nosilac nastanka Hrvatske kakvu danas poznajemo. Izložba je nakon otvorenja u Zagrebu gostovala u Koprivnici i Puli te ju je do sada vidjelo više od 20.000 ljudi. Nakon Vinkovaca, izložba putuje u Slavonski Brod, Novu Gradišku i Viroviticu”, ističe Hrvoje Vulić.

Na samu Noć muzeja u petak, 28. siječnja, planirane su dvije promocije muzejskih publikacija.

Prva je slikovnica „Muzejske priče i jedna njuška”, rezultat suradnje Pedagoško-edukativne službe, Arheološkog, Etnološkog i Povijesnog odjela, a koja se može kupiti u suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci.

„Ovo je prva slikovnica Gradskog muzeja Vinkovci i nastala je u sklopu projekta Godine čitanja, a sadrži priče o raznim muzejskim predmetima koje su ispričali za njih odgovorni kustosi, oslikala Ivana Pjevac iz Vinkovaca, a na radionicama i igraonicama više od 1000 djece čitalo ih je terapijskom psu Belli, čija je voditeljica muzejska pedagoginja Iva Krolo”, ističe Vulić.

         

Drugo predstavljanje bit će ono kataloga „83. stoljeće Vinkovaca”, još jednog ploda suradnje više muzejskih odjela, Povijesnog, Arheološkog, Etnološkog i Galerijskog, a koji će nakon Noći muzeja također biti dostupan u muzejskoj Suvenirnici.

„Naime, 2020. godine Vinkovci su obilježili 100 godina od službenog proglašenja gradom 5. studenoga 1920. godine. Radi se o formalnoj odluci jer su Vinkovci već u drugoj polovici 19. stoljeća i po broju stanovnika i po sadržajima imali urbane elemente, ali svejedno označava trenutak od koji se Vinkovci službeno nazivaju gradom. Tim povodom Gradski muzej Vinkovci predstavio je izbor 100 najznačajnijih osoba u tih 100 godina na Trgu bana J. Šokčevića, međutim, zbog pandemijskih uvjeta morali smo odustati od ostalih izložbenih aktivnosti. No, bez obzira na to priredili smo katalog na 320 stranica koji kroz predmete koji se čuvaju u Muzeju i fotografije i dokumente, pokazuje razvoj grada i stanovništva u posljednjih 100 godina te predstavlja zanimljiv i vrijedan dokument o razvoju Vinkovaca”, ističe Hrvoje Vulić.

Predstavljanja će se moći pogledati kroz cijelu Noć muzeja na Facebook, Youtube i Instagram profilima muzeja, a vinkovački muzealci nadaju se kako će dogodine, u Noći muzeja 2023., opet moći otvoriti vrata posjetiteljima.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 sata

Pred nama je 55. revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, prijave u tijeku

U Starim Mikanovcima, 19. veljače, bit će održana 55. po redu revija djevojaka  snaša i momaka u narodnim nošnjama, priredba...

Aktualnoprije 5 sati

Napiši članak i postani učenik novinar

„Igram, pišem, lajkam“ projekt je sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza namijenjen srednjoškolcima koji žele postati učenici novinari i naučiti...

Kulturaprije 6 sati

Vinkovačka gimnazija sudjeluje u projektu “Čitanje u fokusu”

Od prosinca prošle godine Gimnazija Matije Antuna Reljkovića sudjeluje u projektu „Čitanje u fokusu” u organizaciji Naklade Ljevak i Agencije...

Aktualnoprije 7 sati

Noć muzeja u Vinkovcima: Izložba i predstavljanje dvije publikacije

U uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, na temelju preporuka Hrvatskog muzejskog društva, Gradski muzej Vinkovci i u ovogodišnjoj Noći muzeja prilagodio...

Aktualnoprije 8 sati

U Hrvatskoj 11.812 novooboljelih, preminule 64 osobe

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su od posljedica koronavirusa umrle 64 osobe, a potvrđeno je 11.812 novih slučajeva pa...

Aktualnoprije 9 sati

Još jedna online prijevara: Platio predujam za traktor, došao po njega i dočekala ga – izmišljena adresa

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je jučer, 25. siječnja, 49-godišnjak iz Andrijaševaca prijavio policiji prijevaru prilikom kupnje traktora. Naime,...

Aktualnoprije 10 sati

Hrvatska večeras igra posljednju utakmicu na ovom Euru

Kauboji u posljednjem dvoboju igraju protiv velikog i ugodnog iznenađenja, reprezentacije Nizozemske. Iako ovaj susret nema nikakvu važnost, naši rukometaši...

Vijestiprije 11 sati

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja “Tena i Tenica”

Natječaj “Tena i Tenica” pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni...

Najčitanije