-0 C
Vinkovci
Petak, 27. siječnja 2023.

“Tenica” Zori Šarčević, “Tena” Tanji Radović

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas su dodijeljene nagrade i priznanja pobjednicima natječaja Tena i Tenica, natječaja za najbolji kazališni dramski tekst za djecu i mlade. Dio je to Lutkarskog proljeća koji na kreativan način promovira samu manifestaciju i lutkarske predstave, kažu organizatori.

Natječaj Tena i Tenica za najbolji dramski tekst pisan za lutkarska kazališta i za kazališta za djecu i mlade objavljen je bio u dvije kategorije. Jedna je kategorija djeca i mladi, a druga kategorija odrasli, odnosno profesionalni pisci. Riječ je o, kaže jedan od organizatora Samir Raguž iz Umjetničke organizacije „Asser Savus” Vinkovci, četvrtom po redu natječaju kojega je korona „malo pomaknula” na jesen.

„U mlađim kategorijama bilo je 35 prijava i otprilike 30 za kategoriju profesionalnih pisaca. Moram naglasiti kako je ovo zadnji natječaj u ovom obliku. Iduće godine se uključuje svjetska lutkarska organizacija Unima, tako da će ovaj natječaj dobiti još jednu notu više. Danas predstavljamo i knjigu u kojoj su tiskana oba rada, a od iduće godine bi trebale zaživjeti predstave po igrokazima koje dobiju nagradu”, ispričao nam je Raguž.

Ocjenjivački sud u sastavu Snježana Babić-Višnjić, Silvija Šesto i Viktor Lukačević imali su težak zadatak, no na kraju su odabrale dvije pobjednice. U mlađoj kategoriji najbolja je bila Zora Šarčević s tekstom „Kuhinjski rat”, dok je kod starijih pobjedu odnijela Tanja Radović i rad „Brundeša”.

„U svom igrokazu za djecu pošla sam od svog doživljaja. Naime, posjetila sam utočište za izgubljene medvjediće prije 20-ak godina kad je to utočište u Kuterevu tek bilo osnovano i ponijela sam lijepe uspomene na te male ostavljene, izgubljene medvjediće. Kroz niz godina, sinula mi je ta ideja da bi to bilo jako simpatično, da djeca budu glavni likovi i da oni sudjeluju u osnivanju tog utočišta za medvjediće. Onda sam tu smislila zaplet i rasplet konačno. Napravila sam tekst za djecu koji je isključivo namijenjen pozornici”, pojasnila je Tanja Radović, književnica koja iza sebe ima već pet knjiga, no za nju je ovo djelo jedan iskorak u dječju književnost koji ju, kaže, iznimno veseli.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno