Kako je izvijestila PU vukovarsko – srijemska u kasnijim popodnevnim satima ili noći 6/7. lipnja u Gradištu, u ulici Mednik, otuđeno je pet janjadi koje je na obiteljskom imanju (salašu) u ovčarniku držao 65. godišnjak iz Čajkovaca, čime je oštećen za nekoliko tisuća kuna. Policija traga za počiniteljem te je podnijela kaznenu prijavu sumnjajući na počinjenje kaznenog djela „Teška krađa“.

Policiji je 05. lipnja prijavila 26. godišnjakinja iz Vinkovaca da joj je osobni automobil Renault Clio u protekla 24 sata oštećen ogrebotinama dok je bio parkiran u Vinkovcima, na parkirališnom prostoru u ulici A.B. Šimića. Oštećenja su učinjena nepoznatim predmetom čime je 26. godišnjakinja oštećena za više tisuća kuna. Policija je podnijela kaznenu prijavu zbog oštećenja tuđe stvari te traga za počiniteljem/ima.

Umirovljeni 60. godišnjak iz Vinkovaca je 05. lipnja prijavio da mu je 04. lipnja u popodnevnim satima iz stana gdje boravi otuđen novčanik sa osobnim dokumentima te bankovnom karticom. Istog dana je evidentirana i uporaba njegove bankovne kartice u supermarketu u Vinkovcima, u Lapovačkoj ulici, plaćanjem računa za kupljenu robu i pri neuspjelom pokušaju podizanja novca na obližnjem bankomatu.

Prema prikupljenim saznanjima policija brzo reagirala, uhitila 41. godišnjakom iz Vinkovaca i provela kriminalistički istraživanje pri čemu je dokazala zlouoprabu bankovne kartice oštećenog 60. godišnjaka te protiv 41. godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Računalne prijevare“.

U Vinkovcima u ulici M. J. Zagorke policijska ophodnja je 06. lipnja oko 11 sati samoinicijativno uočila i zaustavila 55. godišnjaka iz Strizivojne koji je upravljao kombi vozilom đakovačkih registarskih oznaka, jer je od građana prikupljao sekundarne sirovine i iste prevozio u vozilu kojim je upravljao.

Također oko 11,30 sati u Vinkovcima u ulici S. Pavičića u istim okolnostima je zaustavljen 20. godišnjak iz Vrbice koji je upravljao kombi vozilom đakovačkih registarskih oznaka.

Nadalje u Tordincima je istog dana oko 11,20 sati u ulici J.J. Strossmayera zaustavljen je kombi đakovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 37. godišnjak iz Semeljaca te je pri kontroli utvrđeno da neovlašteno prikuplja i prevozi otpad odnosno sekundarne sirovine.

Naposljetku, 06. lipnja oko 14 sati u Markušici je u neovlaštenom skupljanju sekundarnih sirovina zatečen 30. godišnjak iz Mrzovića, koji je u vozilo đakovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao skupljao i prevozio sekundarne sirovine.

U sve četiri opisana slučaja policija je spriječila daljnju nedozvoljenu djelatnost zatečenih, budući su postupali suprotno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom odnosno Pravilnikom o gospodarenju otpadom te protivno Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

O utvrđenom je izvješten Državni inspektorat Republike Hrvatske.

PU vukovarsko-srijemska je 2019. godine detektirala neovlašteno skupljanje sekundarnih sirovina i podnijela izvješće državnom inspektoratu Republike Hrvatske u 50 slučajeva, a prekršitelji su zaticani u 18 različitih mjesta u našoj Županiji.

U 2020. godini do sada je zabilježeno 18 slučajeva detektiranih u 9 različitih mjesta naše Županije.