21 C
Vinkovci
Subota, 13. kolovoza 2022.

Tetovirana veza (1978.)

Više od autora

- vl promo-


Film počinje tako što banda na čelu sa gazdom Lokom (Chan Sing) krade dijamante od osiguravajuće agencije i traži otkup. Agencija šalje svog najboljeg agenta, bivšeg  CIA operativca Lukasa (Jim Kelly), na lice mjesta u Hong Kong da istraži slučaj. Kelly ipak više vremena provodi po noćnim kluboavima ‘to busy lookin’ good’ nego što istražuje slučaj. Međutim, uspijeva izvući informaciju od jednog člana bande i polako ulazi u trag Loku i ekipi. Uz gazdu Loka, bandu čine još nekoliko opasnih faca koji vrijeme provode u obračunima sa drugim bandama i maltretiranju ljudi. Gazda Lok najviše povjerenja ima u Dong Toa (Dorian Tan) koji kontrolira robu i pokušava je prodati prije nego li je se Lucas dočepa. Dong sve vrijeme ima moralne nedoumice u vezi posla koji obavlja i tu dolazi u sukob sa samim sobom, napustiti bandu ili do kraja ostati nedorečen.

U međuvremenu, banditi saznaju za Lukasa i Chan Sing šalje svog glavnog tjelohranitelja (Bolo) da ga ubije. Međutim, Kelly je već na brodu – glavnom sjedištu bande odakle planiraju kriminalne aktivnosti, između ostalog i preprodaju droge – i sve je spremno za finalni obračun…

Tipični eksploatacijski kung fu film tog doba. Nakon što se Jim Kelly ulogom nepotkupljivog Williamsa, proslavio u tada (i danas) izuzetno popularnog filma ‘U zmajevom gnijezdu’ (1973.), kojega je režirao Robert Clouse, nije trebalo dugo čekati da se Kelly vrati na veliki ekran i zasja u vlastitom filmu. Pogotovo, što je Bruce Lee tada već bio mrtav.

Samo godinu poslije isti redatelj Clouse poseže za Kellyjevim vještinama i mišićima u filmu ‘Black Belt Jones’ pokušavši njime stvoriti tamnoputog ‘afričkog Bruce Leeja’. Iako dominantan, pokazalo se da Jim Kelly nema niti približnu karizmu koju je posjedovao Bruce Lee i vrlo brzo postaje dijelom eksploatacijsko-borilačke mega produkcije, u kakvu se definitivno ubraja i ovog tjedna odabrani naslov, ‘Tetovirana veza’. Film kojega biste obično pogledali jednom u životu!

Iako se ponegdje vodi kao nastavak ‘Black Belt Jonesa’, stvarno, ‘Tetovirana veza’ nema nikakve veze sa svojim prethodnikom, naravno, izuzev glavnog glumca JIma Kellyja, za što su producenti bili svjesni da je taj brend možda značajniji od onoga kojega će Kelly stvoriti u tada novom filmu. I bili su u pravu.

Film je režirao Tso Nam Lee a filmu glume, osim spomenutih, Kellyja, Singa i Tana, legendarni Bolo Yueng, Nami Misaki, Norman Wingrove, Bobby Canaverro i drugi.

The Tattoo Connection mogu preporučiti samo fanovima Jim Kellya (1946-2013). Za istinske ljubitelje kung fu filmova ovdje nema ničega što već nisu vidjeli, a za sve ostale ovaj film vjerojatno nije najbolji uvod u blaxploitation / kung fu produkciju.

Originalni naslov: The Tattoo Connection (a.k.a. E Yu Tou Hei Sha Xing), 1978.

TETOVIRANA VEZA [CIJELI FILM]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno