23 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

The Afghan Whigs – In Spades (2017.)

Više od autora

- vl promo-


The Afghan Whigs, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih alter rock bandova posljednjih trideset godina, objavili su novi singl ‘Arabian Heights’ s novog albuma. Događa se to ususret velikoj turneji koja ih vodi na premijerni hrvatski nastup 4. lipnja u Tvornicu kulture.

Novi singl je najava novog albuma ‘In Spades’. Pjesma ‘Arabian Heights’ nastala je pod utjecajem egzotičnog sirovog stila kojeg se može čuti na albumima Led Zeppelina, a odlikuje ju sjajna produkcija i ističe sjajan bubnjarski potpis.

Novi album ‘In Spades’ izašao je 5. svibnja za legendarnu etiketu Sub Pop. Najavljen je singlom ‘Demon In Profile’, a uz spomenuti novi ‘Arabian Heights’, ističu se i ‘Oriole’ ‘Copernicus’ i ‘Toy Automatic’. Album gura bend u novim smjerovima koje još nisu istražili dok se istovremneo nastavlja na njihovu misiju istraživanja veza između psihodeličnih soul simfonija, hard rock ili punk zvuka bendova kao što su Hüsker Dü, The Temptations ili Led Zeppelin i Lynyrd Skynyrd. Kritika ga već naziva jednim od njihovih najboljih radova.

Osnovani u Cincinnatiju davne 1986., The Afghan Whigs su, nošeni prije svega fantastičnim skladateljskim darom Greg Dullija, 90-tih godina predstavljali jedan od najznačajnijih bandova tada izrazito jake američke alter rock scene. Svoje kreativne, ali i komercijalne vrhunce band je dohvatio albumima ‘Congregation’, ‘Gentlemen’ i ‘Black Love’. Početkom 2001. privremeno prestaju s radom sve do 2011. Kad su njihov povratak najavili promoteri All Tomorrow’s Parties, nakon čega je bend obišao velike svjetske festivale od kojih su se posebno istaknuli nastupi na Primaveri i Lollapaloozi. Prethodni album ‘Do To The Beast’ objavili su 2014. nakon 16 godina duge diskografske pauze, a u Zagreb dolaze nakon objave novog materijala ‘In Spades’.

Greg Dulli, vođa Afghan Whigsa, jedna je od najcjenjenijih figura američke nezavisne rock scene uopće. Od gomile off projekata izdvaja se band The Gutter Twins koji je osnovao s Markom Laneganom, kao i zanimljiva činjenica da je Dulli jedini glazbenik uz Dave Grohla koji je sudjelovao na prvom albumu Foo Fightersa. Grohl je album snimio sam, a za dodatne instrumente i nadgledanje projekta zvao je samo Dullija.

Popis pjesama: Birdland / Arabian Heights / Demon In Profile / Toy Automatic / Oriole / Copernicus / The Spell / Light As A Feather / I Got Lost / Into The Floor

Izdavač: Sub Pop / [PIAS] / Dancing Bear, 2017.

THE AFGHAN WHIGS: DEMON IN PROFILE [2017]

THE AFGHAN WHIGS: ORIOLE [2017]

THE AFGHAN WHIGS: ARABIAN HEIGHTS [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno